10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump cere eliberarea deținuților americani din Iran

Donald Trump cere eliberarea deținuților americani din Iran

Casa Albă a cerut Iranului să repatrieze rapid deţinuţii americani, avertizând că ar putea impune noi sancţiuni, transmite AFP.

”Preşedintele Trump este gata să impună Iranului noi sancţiuni şi consecinţe grave, dacă nu sunt eliberaţi şi predaţi toţi cetăţenii americani închişi pe nedrept”, se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale a SUA.

Somaţia intervine într-un context tensionat între Washington şi Teheran, la câteva zile după ce Trump a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului, deşi nu a pus în discuţie tratatul nuclear.

Dintre americanii aflaţi în detenţie în Iran, preşedintele l-a menţionat pe Robert Levinson, fost agent al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) dat dispărut în Iran din 2007, posibil închis de mai mult de 10 ani. De asemenea, Trump a cerut eliberarea lui Bagher şi Siamak Namazi, tată şi fiu, cu dublă cetăţenie iraniană şi americană, condamnaţi în octombrie anul trecut, alături de alte patru persoane, la 10 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite.

”De aproape 40 de ani, Iranul a folosit încarcerările şi luările de ostatici ca instrumente ale politicii de stat, o practică continuată până în prezent, prin condamnarea lui Xiyue Wang la 10 ani de închisoare”, se arată în comunicatul Casei Albe. Este vorba de un american de origine chineză, acuzat de Iran că ”s-a infiltrat”, fără alte detalii privind acuzaţiile care i s-au adus.

SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice din 1980.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă