13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump va anunța o alianță arabă sunnită-NATO împotriva terorismului. SUA și...

Donald Trump va anunța o alianță arabă sunnită-NATO împotriva terorismului. SUA și Arabia Saudită au pregătit minuțios o lovitură de teatru pentru Iran și Rusia. Stratagema israeliană

Cu o criză în cârcă, provocată de o serie de decizii controversate și gafe cât cuprinde, președintele american, Donald Trump, pornește într-un turneu ce trebuie să-l readucă pe scena mondială ca un jucător de temut.

Sâmbătă, Trump ajunge la Riad, Arabia Saudită, de unde, susțin surse din cadrul serviciilor secrete, va face un anunț militar important. Își va continua seria de vizite în Israel, la Vatican, la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii țărilor membre NATO, apoi la întrunirea G-7, în Sicilia.

Summit arab la Riad

Președintele Trump și regele Arabiei Saudite au plănuit din timp să formeze o alianță arabă – musulmană sunnită, care să se atașeze NATO în lupta împotriva terorismului internațional. Liderii din 17 țări arabe se reunesc în weekend la Riad, în timpul vizitei lui Trump, pentru a decide asupra alianței. Vor fi prezenți regele Abdullah al Iordaniei, regele Muhammed al Marocului, președinții Algeriei și Tunisiei, premierul irakian, Haydar al-Abadi, a cărui țară este un front împotriva ISIS. Președintele Egiptului, Abdul-Fatteh El-Sisi, a decis să nu participe la întrunirea de la Riad, deși luptă cu jihadiștii în Sinai.

Teheranul a denunțat summitul arab, acuzând un plan împotriva musulmanilor șiiți din Iran, Irak, Siria (alawiți) și Liban (Hezbollah). Agenția iraniană Tabnak a anunțat că la Riad se pune la cale o alianță sunnită ce-și propune să stopeze influența Iranului în regiune și că Israelul este țara care va asigura informațional summitul sunnit.

Turcia, atrasă în alianța sunnită

Marți, în timpul vizitei la Washington a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a abordat problema alierii forțelor turcești cu cele americane pentru operațiuni militare la frontiera Siria-Irak. Erdogan i-a cerut lui Trump în mod expres să nu încurajeze și să nu înarmeze forțele kurde pentru a cuceri zone în Siria, punând astfel în pericol securitatea Turciei. Trump i-a propus o cooperare militară la granițele Turcia-Siria, Siria-Irak. Acestea par să fi fost problemele ce trebuie rezolvate înainte ca Turcia să se decidă dacă intră în alianța arabă sunnită. În timpul vizitei președintelui turc la Washington, au avut loc ciocniri între gărzile de corp ale lui Erdogan și protestatari ce fluturau steagul Partidului kurd al Uniunii Democratice (PYD), filiala din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în afara reşedinţei ambasadorului turc în SUA. În urma incidentului, la faţa locului a fost chemat personal de urgenţă. Nouă persoane au fost rănite, dintre care două au fost transportate la spital. De asemenea, alte două persoane au fost arestate în urma acestor altercaţii, un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane spunând că una dintre acestea a  fost acuzată de asaltarea unui ofiţer de poliţie. Erdogan se afla în clădire în timpul ciocnirilor.

Șefii NATO pregătesc procedura de alianță cu arabii

Șefii de Stat Major ai țărilor membre NATO s-au reunit miercuri la sediul alianței, la Bruxelles, cu o săptămână înaintea unui summit al organizației la care va participa pentru prima dată președintele american Donald Trump. Oficialii militari au discutat despre modalitățile pentru a crește rolul NATO în lupta împotriva terorismului, o dorință a SUA, care doresc să afle răspunsul până la vizita lui Trump, pregătind cadrul pentru un anunț important al președintelui american.

Secretul dezvăluit lui Lavrov, o stratagemă israeliană

Secretul dezvăluit de Donald Trump oficialilor ruși, Serghei Lavrov și Serghei Kisliak, provenea dintr-o sursă israeliană. Media israeliană a scris că Trump a compromis unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale serviciilor de informații israeliene. Evident, nu era chiar atât de bine păstrat. Și pentru că tot „s-a scurs”, atunci serviciile israeliene au venit și cu detalii, ca să contureze mai clar „secretul”. Conform acestora, prin simpla referire la credibilitatea informației care a dus la decizia de a interzice laptopurile și a altor aparate electronice pe cursele aeriene ce vin din state musulmane, Trump ar fi compromis un sistem de interceptare a comunicațiilor operaționale ale ISIS! Abia acum, s-ar putea zice, toată lumea s-a edificat. Sigur, acest sistem de interceptare se află într-un loc apropiat de locul unde se întrunesc liderii ISIS să plănuiască atentatele, și este manevrat de o persoană, care ar putea fi pusă în pericol. Mesajul „dezvăluirilor” serviciilor secrete israeliene ar fi acela că ISIS este sub monitorizarea unui sistem „care este capabil și să submineze operațiunile militare ale inamicului”. Era bine dacă se publica și o schemă, că din ce dezvăluise Trump lui Lavrov nu reieșea nimic de genul ăsta! Acum, știu și rușii că Israelul le poate intercepta convorbirile în teatrele de operațiuni din Siria. În acest context, mai grav a fost când, în vara anului 2016, de dragul cooperării militare în Siria, Administrația Obama a împărtășit informații cu rușii despre amplasarea unor obiective la sol, pe care ulterior rușii le-au bombardat.

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă