10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEscaladare fără precedent a războiului împotriva terorismului. Rusia va doborî avioanele coaliției...

Escaladare fără precedent a războiului împotriva terorismului. Rusia va doborî avioanele coaliției conduse de SUA în Siria

Un avion american F/A-18E Super Hornet a doborât un bombardier SU-22 al armatei siriene ce efectua un raid în apropiere de trupele kurde susținute de americani, angajate în lupte cu ISIS la est de Raqqa.

Moscova a anunțat că a închis, din nou, canalul de comunicare cu SUA privind prevenirea incidentelor în teatrele de operațiuni din Siria și a amenințat că toate obiectele de zbor, avioane sau drone, aparținând coaliței internaționale şi care zboară în anumite zone „controlate“ de Rusia vor fi doborâte.

Dispute pe „zonele de siguranță“

La rândul lor, Statele Unite au anunțat că-și vor proteja trupele din Siria de orice atac inamic, deși insistă pentru redeschiderea canalului de comunicare. SUA au atacat armata siriană și milițiile șiite pro-Bashar de patru ori în ultima vreme, de fiecare dată când acestea au încercat să obstrucționeze înaintarea trupelor kurde, care beneficiază de sprijin aerian, dar și de trupe speciale americane. În repetate rânduri, SUA și Rusia au încercat să se înțeleagă în privința stabilirii unor „zone sigure“, controlate de acestea, dar ambele urmăresc aceleași obiective, anume frontiera cu Irakul. Pentagonul susține că avionul armatei siriene a fost doborât când bombarda pozițiile brigăzilor kurde.

Portavionul USS George H.W. Bush, la Haifa

Concomitent cu amenințarea Rusiei, Iranul a avertizat Israelul și Iordania că „urmează la rând“, după ce a folosit o rachetă cu rază medie de acțiune pentru a ataca poziții în Deir ez-Zor, Siria, ocupate de ISIS. „Sunteți în bătaia rachetelor noastre, nu interveniți“, a fost avertismentul. Până și Bashar al-Assad a îndrăznit să avertizeze Israelul să nu se bage în ceea ce se întâmplă în imediata apropiere a frontierelor sale. Mai mult decât răspunsurile verbale la amenințările celor ce au cauzat cel mai mare dezastru umanitar al timpurilor noastre în Siria – Assad, Rusia, Iran – SUA și Israelul se pregătesc pentru o intervenție „mai amplă“ în Siria, pentru a-și proteja propriile interese. Portavionul USS George H.W.Bush, de pe care a pornit Super Hornet ce a doborât avionul sirian, ajunge în portul israelian Haifa la 1 iulie, pentru „exerciții“ militare în estul Mediteranei. Totodată, Israelul a anunțat testarea reușită a sistemului de rachete LORA, cu rază lungă de acțiune. Sistemul are o rază de acțiune de 400 de kilometri și poate fi folosit atât de pe uscat, cât și de pe mare.

Lista de „cerințe“ a Administrației Trump pentru Moscova

Kremlinul a reacționat la dezvăluirile din presa americană, conform cărora secretarul de stat, Rex Tillerson, pregătește un proiect de normalizare a relațiilor dintre SUA și Rusia, bazat pe trei „stâlpi“ de stabilitate. „Nu avem cunoștință de niciun astfel de plan. Nu am fost contactați“, se arată într-un comunicat al Kremlinului. Cei cinci „stâlpi“ sunt destul de „stufoși“. Primul „stâlp“ se referă la toate acțiunile Rusiei care sunt contraproductive normalizării relației, printre care înarmarea talibanilor și hărțuirea diplomaților americani la Moscova. Al doilea „stâlp“ se referă la războiul din Siria, lupta împotriva ISIS, denuclearizarea Coreii de Nord și cooperare în  securitatea cibernetică. Al treilea „stâlp“ se referă la o geopolitică strategică în care interesele SUA și ale Rusiei să nu se ciocnească, ceva extrem de relativ. „Putin n-o să lase nimic, iar Trump va vedea că nu este un partener pe care să se poată baza“, este de părere James Carafano, expert în apărare, care a făcut parte din echipa de tranziție a lui Trump. În concluzie, SUA și Rusia se apropie tot mai mult de o confruntare dură, indiferent cât încearcă s-o evite.  

Concomitent cu amenințarea Rusiei, Iranul a avertizat Israelul și Iordania că „urmează la rând“, după ce a folosit o rachetă cu rază medie de acțiune pentru a ataca poziții în Deir ez-Zor, Siria, ocupate de ISIS. 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă