7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Belgienii comemorează, miercuri, un an de la atacurile teroriste...

FOTO + VIDEO: Belgienii comemorează, miercuri, un an de la atacurile teroriste din Bruxelles. 32 de persoane au murit, alte 320 au fost rănite, în dublul atentat din 22 martie 2016

Belgienii comemorează, miercuri, un an de la dublul atentat terorist de la Bruxelles, care a avut loc în 22 martie 2016, soldat cu moartea a 32 de persoane și rănirea a peste 320. Cele două atacuri jihadiste au fost executate aproape simultan pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek, situată la numai câteva sute de metri de sediul principal al Comisiei Europene.

Pe aeroportul internațional din Bruxelles a fost păstrat un minut de reculegere. Liniștea s-a lăsat pe Zaventem la ora 7.58 a.m. (06.58 GMT), momentul în care acum un an s-a auzit prima explozie în sala de plecări, urmată în scurt timp de o a doua deflagrație. Regele Filip și regina Mathilde au omagiat victimele și primii salvatori în cadrul unei ceremonii desfășurate în sala de plecări a aeroportului, în timpul căreia au fost citite numele celor 16 oameni care au murit în acest prim atac.

Totodată, un moment de reculegere a fost păstrat și la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles. Liniștea s-a așternut în stația de metrou Maelbeek chiar la 09:11 (08:11 GMT), ora la care exact cu un an în urmă un jihadist s-a aruncat în aer, cauzând moartea a 16 persoane.

La ceremonia din interiorul stației de metrou aflate în apropierea sediului Comisiei Europene au fost prezenți, printre alți, Regele Philippe și Regina Mathilde și premierul belgian, Charles Michel.

În jurul orei locale 08.00 (7.00 GMT), doi kamikaze și-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului, ei fiind inițial însoțiți de un al treilea terorist care a fugit și care a fost capturat două săptămâni mai târziu. Deflagrațiile s-au produs în zona de plecări a aeroportului și au ucis 16 oameni. Radioteleviziunea VRT din Belgia relata că multe dintre persoanele din aeroport erau rănite la picioare, sugerând că a fost vorba despre o bombă ascunsă într-un bagaj aflat pe podea. De asemenea, declarațiile martorilor indicau aceeași probabilitate, deoarece unele dintre victime au avut picioarele practic spulberate. Un lucrător la serviciul de securitate a bagajelor pe aeroportul Zaventem, Alphonse Youla, declara că, înainte de explozia primei bombe, a auzit un bărbat strigând ceva în limba arabă.

Aproximativ o oră mai târziu, la ora locală 09.11 (8.11 GMT), un alt jihadist a lansat un atac sinucigaș la stația de metrou Maelbeek, unde au murit 16 oameni și peste o sută au fost răniți. 

Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național.

Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Statul Islamic, aceeași celulă jihadistă franco-belgiană care a fost la originea atacurilor din 13 noiembrie 2015, în cartierul Molenbeek din Paris, soldate cu 130 de morți. Atentatele din Bruxelles au fost comise după ce, la 18 martie 2016, Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor din Paris, a fost arestat. Pe numele său fusese emis un mandat de arestare internațional, iar acesta a fost reținut chiar la Molenbeek, cartierul unde locuia și de unde provin mulți dintre suspecții implicați în atentatele de la Paris și de la Bruxelles. El a fost predat Franței și inculpat. 

Autorii celui mai grav atentat din istoria țării sunt Najim Laachraoui, din Schaerbeek, și frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui, din Laeken. Ei au fost identificați oficial de Parchetul federal, la 24 martie 2016. Najim Laachraoui, unul dintre cei doi jihadiști care s-au aruncat în aer la aeroportul din Zaventem, a lucrat acolo ca angajat temporar până la sfârșitul anului 2012, cu câteva luni înainte de a pleca în Siria, informa, la 4 aprilie 2016, postul de televiziune flamand VTM, citat de AFP. În vârstă de 24 de ani, Najim Laachraoui, licențiat în electronică, este considerat artizanul atacurilor din Bruxelles, dar și de la Paris, din noiembrie 2015. Potrivit Parchetului federal belgian, în februarie 2013 el a plecat în Siria, unde s-a alăturat organizației Statul Islamic (SI), care a revendicat aceste două atentate.

Responsabil pentru atacul din stația de metrou Maelbeek a fost Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, de naționalitate belgiană. Fratele acestuia, Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani, s-a aruncat în aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, împreună cu Laachraoui. La 9 aprilie 2016, Procuratura federală a Belgiei anunța că belgiano-marocanul Mohamed Abrini a recunoscut că este „bărbatul cu pălărie" de pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, adică cel de-al treilea membru al comandoului care a comis dublul atentat de la aeroport, potrivit Reuters. Abrini a fost arestat la această dată, la Bruxelles, și inculpat pentru „asasinate teroriste" și „participare la activitățile unei grupări teroriste". El i-a însoțit pe cei doi kamikaze care și-au activat centurile cu explozivi și este suspectat, de asemenea, că a asigurat logistica atentatelor de la Paris și de la Saint-Denis, din 13 noiembrie 2015.

La aproape două săptămâni de la tragedie, ministerul belgian al Sănătății Publice informa că 66 de persoane rănite în dublul atentat rămân spitalizate, dintre care 37 de pacienți — în unitățile de terapie intensivă și 26 de persoane — în centrele specializate pentru arsuri.

Aeroportul internațional din capitala belgiană a fost redeschis la 4 aprilie 2016, la 12 zile după atentate, iar primul dintre cele trei zboruri stabilite pentru această zi a avut ca destinație Faro, în Portugalia.  

La 6 decembrie 2016, Zakaria Boufassil, un belgian de 26 de ani, care fusese arestat la 15 aprilie pe aeroportul londonez Gatwick, a fost declarat vinovat de un tribunal britanic pentru sprijin financiar oferit lui Mohammed Abrini, supranumit „omul cu pălărie".

În atentatele din Bruxelles, au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă