10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța îi amintește Turciei că e stat membru NATO, după ce regimul...

Franța îi amintește Turciei că e stat membru NATO, după ce regimul Erdogan a cumpărat rachete de la ruși

Franța a transmis, miercuri, că achiziționarea de către Turcia a unor sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400 ține de o 'alegere suverană', dar a ținut să-i reamintească Ankarei sprijinul de care beneficiază din partea aliaților săi din cadrul NATO, informează AFP citată de Agerpres.

Turcia a semnat cu Rusia un contract în vederea achiziționării de către Ankara a unor sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acord confirmat de Moscova și care suscită îngrijorarea partenerilor Ankarei din NATO.

'Achiziția acestor echipamente militare de către Turcia ține de o alegere suverană pe care membrii NATO nu au căderea să o comenteze', a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Franței, Agnes Romatet-Espagne, înainte de a aminti că 'Turcia este puternic susținută de aliații săi din NATO pentru a face față amenințărilor regionale la adresa securității sale'.

'Astfel, din 2013, la cererea Turciei, NATO desfășoară sisteme de apărare antirachetă în estul acestei țări', a adăugat ea, amintind de asemenea despre survolurile avioanelor de recunoaștere AWACS, precum și de escalele navale mai frecvente ale NATO.

Turcia are a doua armată a NATO în ceea ce privește efectivele.

Acest anunț cu privire la achiziția de rachete S-400 survine pe fondul puternicelor tensiuni dintre Ankara și mai multe țări occidentale, iar experții văd în aceasta un semnal de nemulțumire trimis Occidentului de către Turcia.

În același timp, relațiile dintre Turcia și Rusia s-au îmbunătățit, chiar dacă divergențe majore continuă să există între cele două puteri regionale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă