13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎn UK se va putea munci doar în condiţiile unui loc de...

În UK se va putea munci doar în condiţiile unui loc de muncă garantat. Ce drepturi le va acorda Marea Britanie europenilor după Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a prezentat oferta privind drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, la Bruxelles, în cadrul unei cine cu liderii UE. După cină, liderii UE s-au retras la o cafea, fără Theresa May, analizând relaxați oferta Marii Britanii.

Migrația, securitatea și apărarea, piața locurilor de muncă și competitivitatea la nivelul spațiului comunitar, relațiile externe ale Uniunii Europene și negocierile privind Brexitul reprezintă principalele teme ale agendei Consiliului European, care se desfășoară pe 22-23 iunie, la Bruxelles.

Premierul britanic va participa la reuniune, știut fiind, din discursul Reginei Elisabeta a II-a, că Marea Britanie va părăsi piața liberă unică și uniunea vamală. Punctul-forte al agendei de lucru de la Bruxelles este asigurarea drepturilor cetățenilor UE ce trăiesc și muncesc în Marea Britanie, pe care liderii europeni le vor asigurate „ca înainte de Brexit“. Sunt analiști britanici care consideră „umilitoare“ pentru Theresa May această călătorie la Bruxelles, după ce a pierdut majoritatea absolută la alegerile parlamentare, ce i-ar fi conferit autoritatea unor negocieri în forță pentru Brexit.  Însă discursul Reginei a susținut în mare prioritățile Guvernului ce încearcă „să obţină cel mai bun acord posibil pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană“ și a „legitimat-o“ pe Theresa May. Suverana a subliniat că Marea Britanie „va oferi siguranţă pentru persoane şi afaceri“, dar va stabili noi politici naţionale, inclusiv privind imigraţia.

Statutul celor peste trei milioane de cetățeni europeni ce locuiesc în Marea Britanie constituie prima dintre prioritățile negocierilor pentru Brexit și Theresa May a anunțat că oferta Guvernului britanic este „una generoasă“. În primul rând, aceasta se bazează pe reciprocitate în ceea ce privește drepturile cetățenilor britanici care locuiesc în țări UE și acesta a fost singurul „detaliu“ care „a transpirat“. Bruxelles vrea garanții ferme privind dreptul la muncă, la educație, sistem medical și pensii pentru cetățenii europeni din Marea Britanie. Legea europeană a libertății de mișcare în UE, însă, nu va mai funcționa. În discursul său, Regina a subliniat că „migrația cetățenilor din UE și a familiilor acestora va fi subiectul unei legi britanice ce va intra în vigoare odată ce Marea Britanie va părăsi Uniunea“. Adică, dreptul de a locui şi a munci în Marea Britanie, al cetățenilor europeni care vor vrea să migreze, se va supune unor reguli noi privind imigrația. Cel mai probabil, dreptul la muncă în Marea Britanie va fi acordat în funcţie de existenţa unui loc de muncă garantat. 

Marea Britanie va contribui la limitarea migrației

Migrația este una dintre problemele spinoase care vor fi dezbătute în prima parte a lucrărilor reuniunii șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles, liderii UE urmând să analizeze implementarea măsurilor de reducere a fluxului de refugiați de-a lungul rutei central-mediteraneene, asumate conform Declarației de la Malta, Cadrului de Parteneriat și Planului de Acțiune Valletta, reformarea sistemului de azil la nivelul Uniunii Europene. Theresa May a pregătit un pachet de măsuri pe trei ani care să ușureze criza migrației. Guvernul va înființa un fond de 75 de milioane de lire sterline pentru „ajutor umanitar și repatriere voluntară“ a migranților ce vin în Europa dinspre Africa.    

Visul lui Donald Tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, crede că rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este „un vis ce nu este imposibil“. „Uniunea Europeană este fondată pe vise care păreau imposibil de realizat. Prin urmare, cine știe? Eu sunt un visător și nu sunt singurul!“, a spus președintele Consiliului European. Discuțiile privind condițiile retragerii Marii Britanii din UE au debutat oficial luni la Bruxelles, între cei doi negociatori-șefi: Michel Barnier, din partea blocului comunitar, și David Davis, din partea Regatului Unit. Premierul britanic, Theresa May, și-a prezentat joi seara la Bruxelles punctul său de vedere privind soarta cetățenilor direct vizați de Brexit, cetățenii europeni din Regatul Unit și expatriații britanici.

 

Theresa May a prezentat „oferta generoasa“ a Marii Britanii       Foto: ap

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă