10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialInventatorii români au găsit soluții pentru distrugerea asteroizilor care se deplasează spre...

Inventatorii români au găsit soluții pentru distrugerea asteroizilor care se deplasează spre Pământ

Inventatorii români ar putea oferi soluții pentru dezintegrarea unui asteroid care se îndreaptă spre Pământ, pot umezi Sahara sau pot oferi soluții pentru rezistența caselor în fața cutremurelor și inundațiilor. Astfel de concepte au fost prezentate marți în cadrul unei expoziții la care au participat inventatori de la 15 ani la 60, fiecare cu soluții recunoscute la Geneva, potrivit Agerpres.

'"Avem și un aparat proiectat pentru intersecții, precum Piața Romană și Universitate care pot trage aerul poluat. Acesta este depoluat, încărcat cuozon și băgat în canalizare de unde iese aer curat. Noi am verificat, avem o realizare în miniatură", a arătat inventatorul.

Echipa din România și-a prezentat și invenția care ar putea distruge asteroizii.

'Acesta este un tun contra asteroizilor. Este format din două oglinzi parabolice, una mare și una mică având același focar. Oglinzile sunt puse față în față. Aceasta captează energia de la soare, o concentrează în focar, care este același ca al oglinzii mici și oglinda mică reversează și creează o rază de lumină de foarte mare intensitate. Dacă este concentrată pe un asteroid, vaporizează local și deviază. Asteroidul care a distrus dinozaurii acum 60 milioane de ani avea 37 de kilometri. Nu era mare. E foarte posibil ca din întuneric să apară altul. O altă aplicație a acestei idei este curățarea deșeurilor spațiale care sunt în jurul pământului. În așa ceva ar trebui să investească o confederație de state. Acest dispozitiv poate fi folosit și pentru teraformarea planetei Marte. Trimițând raza spre planeta Marte poți vaporiza solul și să obții o atmosferă. Vrem să eliminăm deșertul din Sahara creând o rețea de canale, trimițând raza, prin care să dăm drumul la apa alcalină să circule', spune Sandu Constantin, de la Institutul Naționale de Cercetare-Dezvoltare motoare cu turbină — COMOTI, unul dintre cei patru inventatori care au realizat aceste machete.

În ceea ce privește miniatura navei spațiale el spune că 'aceasta se deplasează în colul de lumină generat de tunul contra asteroizilor'.

'Primește energia din acea rază de lumină, o concentrează în oglinda mică și o introduce în dispozitivul de admisie a navei unde este utilizată pentru propulsie. Este și un sistem de celule fotovoltaice care preia lumina concentrată venită de la acest sistem și o transformă în energie electrică deși nava se află la o mare distanță de soare. E ca la troleibuz. Navele primesc energie de la aceste raze de lumină. Aceste invenții sunt rezultatul unui colectiv format din Valentin Silvestru, Dan Brașoveanu și Octavian Anghel', mi-a explicat inventatorul. 

Alexandru Ghilduș, profesor universitar și președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România, are la standul său trei invenții, respectiv toalete pentru care are medalii de aur la Geneva, un dispozitiv de făcut sport la birou stând pe scaun și o soluție de construcție a caselor pentru ca acestea să devină imune la cutremure și inundații.

'Aceasta este o invenție brevetată și câștigătoare a unei medalii de aur la Geneva în acest an. Sistemul propune creșterea gradului de igienă în spațiul public și acasă. Permite o acționare facilă, cu acționare mecanică sau automată, doar prin senzori, fără atingerea obiectului sub nicio formă. Pentru spațiul public unde acolo impactul de natură psihologică ne face să avem mari rețineri în utilizarea toaletelor publice, îi ofer utilizatorului propria lui interfață, o hârtie numai a lui. El o extrage dintr-un dispozitiv care se amplasează pe toaletele existente și o așează pe colac fără să atingă nimic, cu excepția hârtiei, iar la final apa antrenează hârtia la canalizare', explică Ghilduș. 

Munca la birou nu prea dă posibilitatea de a face mișcare în același timp. Din acest motiv, el a venit cu o soluție ingenioasă. 

'Am fabricat în număr mic și intenționez să cresc numărul. Este ideea ca la birou cei care stau 8 ore la birou să facă mișcare. Mișcarea este gen bicicletă, dar în plan orizontal. Este extrem de simplă, acționarea este relativ ușoară, fără eforturi prea mari. Nu faci musculatură, ci îți întreții starea prin acționarea picioarelor. Dacă l-ai utiliza 8 ore continuu poți să parcurgi echivalentul a 10 kilometri', potrivit prezentării făcute de inventator.

Cea de-a treia invenție a sa de la stand este pornită dintr-o nevoie urgentă.

'Am venit cu această variantă de construcție a unei case rezistentă la cutremur 100%. Urmează să facem testările la scară reală. Este un sistem hopa-mitică, deci orice i-ai face el rămâne în poziție. Este un sistem cu balans. Am o greutate centrală, dispare fundația, niște costuri infernale la construcția unei case. Este o calotă sferică cu greutatea concentrată în mijloc și cu o structură extrem de simplă. Zonele în care există pericol de seism sau inundații pot fi dotate cu astfel de case care sunt extraordinar de ușor de construit', arată cercetătorul. 

Invențiile românești prezentate în acest an la Salonul de la Geneva — Elveția (29 martie — 2 aprilie 2017), cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii, au fost premiate de către membrii Juriului Internațional cu 34 de medalii de aur și 8 medalii de argint, cărora li s-au adăugat și 10 distincții speciale, potrivit Ministerului Cercetării și Inovării (MCI).

În standul României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, au fost prezentate 40 de invenții. Alte 8 invenții românești au fost prezentate pe costuri proprii.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă