7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialIranul amenință Europa cu rachete balistice. În același timp, susține că programul...

Iranul amenință Europa cu rachete balistice. În același timp, susține că programul său de rachete este defensiv

Gărzile Revoluționare Iraniene au avertizat Europa, că dacă amenință Teheranul, vor mări raza de acțiune a rachetelor la peste 2.000 de kilometri și le vor îndrepta către continent.

„Până acum nu am simțit Europa ca o amenințare, așa că n-am mărit raza rachetelor noastre. Dar dacă Europa dorește să se transforme într-o amenințare, vom mări raza rachetelor noastre”, a declarat generalul de brigadă Hossein Salami. 
     
Statele Unite și statele din Golf au acuzat Iranul că au livrat rebelilor houthi din Yemen o rachetă ce a fost trasă în Arabia Saudită în iulie și au cerut Națiunilor Unite să facă Teheranul responsabil pentru încălcarea a două rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. 

Franța a cerut un dialog „fără compromisuri” cu Iranul despre programul său de rachete balistice și o eventuală negociere în legătură cu problema separată a acordului nuclear al Teheranului din 2015 cu puterile mondiale. 

Iranul a declarat în repetate rânduri că programul său de rachete este defensiv și nu negociabil. „Dacă am menținut raza rachetelor noastre la 2.000 km, nu este din cauza lipsei de tehnologie. Noi urmăm o doctrină strategică”, a declarat generalul de brigadă Hossein Salami, potrivit Fars. 

Iranul a negat furnizarea către houthi de rachete și arme. Luna trecută, șeful Gărzilor Revoluționare ale Iranului, general-maior Mohammad Ali Jafari, a declarat că raza de acțiune de 2.000 de kilometri a rachetelor iraniene ar putea viza „majoritatea intereselor și forțelor americane” în regiune și Iranul nu are nevoie să o extindă. Potrivit lui Jafari, raza de acțiune a rachetelor balistice se bazează pe limitele stabilite de liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, care este șeful forțelor armate. 
     
Iranul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu și unele dintre rachetele sale ghidate de precizie pot lovi Israelul. Statele Unite afirmă că programul de rachete al Iranului este o încălcare a legislației internaționale deoarece rachetele ar putea transporta focoase nucleare în viitor. Iranul neagă că încearcă să obțină arme nucleare și afirmă că programul său nuclear este destinat exclusiv uzului civil. 
     
Statele Unite au impus sancțiuni unilaterale Iranului, declarând că testele sale cu rachete încalcă o rezoluție ONU cerând Teheranului să nu întreprindă activități legate de rachete capabile să transporte arme nucleare.

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă