14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIranul provoacă SUA la război în Irak, după ce Administrația Trump a...

Iranul provoacă SUA la război în Irak, după ce Administrația Trump a listat Gărzile Revoluționare Iraniene ca grup terorist

Premierul irakian Haydar Al-Abadi a dat un ultimatum până duminică noaptea kurzilor din Kirkuk să predea autorității centrale de la Bagdad regiunea bogată în petrol, pe care au ocupat-o după ce au eliberat-o de ISIS în urmă cu trei ani.

Este primul „test” pregătit de Iran pentru Administrația Trump, care a trecut Gărzile Revoluționare Iraniene (IRGC) pe lista grupărilor teroriste. Miliții din Forța Populară de Mobilizare (PMU), susținute de IRGC, au fost comasate în împrejurimile orașului Kirkuk, unde americanii au o bază de antrenament pentru aliații kurzi.

Al-Abadi a cerut kurzilor și să anuleze referendumul privind independența Republicii Kurde, care a avut loc la 25 septembrie. Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul IRGC pentru operațiuni externe, a ajuns în regiunea Kurdistanului irakian. Forțele kurde, peșmerga, au deplasat efective din alte zone pentru a face față amenințării, numărând 9.000 de luptători în prezent.

 Generalul iranian Qassem Soleimani, în spatele ultimatumului irakian

„Armata iraniană, în special IRGC, ne asediază acum”, a declarat unul dintre comandanții kurzi, Shwan Shamerani. „Irakul se află sub presiunea unei forțe străine care vrea să intervină militar pentru rezolvarea unei chestiuni interne”, a precizat acesta. „Noi ne-am luat toate măsurile necesare și suntem gata de confruntare.”

Conform rapoartelor, premierul irakian a dat ultimatum kurzilor la insistența generalului iranian Qassem Soleimani, cu care a colaborat în luptele contra ISIS, șeful IRGC punându-i la dispoziție miliții șiite sponsorizate de Teheran. În ultimele zile, atât kurzii, cât și milițiile PMU și-au întărit efectivele, armata irakiană fiind reprezentată de elemente de artilerie grea. SUA, care au în Kirkuk o unitate de instructori pentru forțele kurde, i-au propus premierului irakian mai multe soluții, care să nu ducă la confruntare, dar Al-Abadi le-a refuzat. În acest caz, Adminstrația Trump a notificat Bagdadul că SUA nu vor tolera nicio agresiune militară asupra orașului Irbil, capitala Kurdistanului irakian, asupra Sulaymaniayah sau Kirkuk. SUA i-au transmis premierului irakian că oricine colaborează cu IRGC, listat ca grup terorist, va avea aceeași soartă.

Pentagonul își repoziționează trupele pentru „a neutraliza” influența Iranului

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway, a anunțat că trupele americane vor fi repoziționate astfel încât să împiedice Iranul să sprijine grupurile teroriste prezente pe diverse fronturi, în Orientul Mijlociu și Yemen.

În acord cu noua politică față de Iran, prezentată de președintele american, Donald Trump, armata americană va elabora strategii noi. „Identificăm zone noi unde vom colabora cu aliații pentru a pune presiune pe Iran și a neutraliza influența sa destabilizatoare, pe care o propagă cu agresivitate, în special prin sprijinul acordat unor grupuri și miliții teroriste”, a declarat Rankine-Galloway.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că SUA nu vor ieși din Planul Global de Acțiune (JCPOA), acordul nuclear cu Iranul, însă vor acționa în „5 puncte”: acțiuni de contracarare a operațiunilor destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu, unde Teheranul susține regimul criminal al lui Bashar al-Assad în Siria, sponsorizând miliții șiite teroriste; noi sancțiuni pentru a bloca fondurile folosite de Iran pentru a-și finanța programele balistice și nucleare, inclusiv cele 100 de miliarde dolari pe care Teheranul le obține prin ridicarea unor sancțiuni ca urmare a acordului nuclear JCPOA; SUA vor împiedica Iranul să testeze rachete balistice; se vor contracara acțiunile de amenințare a Teheranului asupra navigației internaționale pe Marea Roșie și Golful Aqaba; Gărzile Revoluționare Iraniene (IRGC), care dețin controlul asupra unei treimi din economia națională, inclusiv asupra programelor din industria petrolieră, vor fi declarate teroriste și obiectul unor sancțiuni asupra oficialilor IRGC și ale afacerilor pe care le conduc; vor fi înăsprite inspecțiile internaționale privind programul nuclear al Iranului, existând informații că acordul a fost încălcat.

Evacuare ISIS cu scuturi umane din Raqqa

Grupuri de combatanţi ai reţelei teroriste ISIS au părăsit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică oraşul sirian Raqqa, după negocieri îndelungate, în care forțele de asediu al „capitalei” ISIS din Siria, kurzii din FDS, susținuți de SUA, au cerut ca doar civilii să iasă din oraș.

Însă luptători ISIS au profitat de autobuzele trimise și au ieșit din orașul asediat, luând sute de civili cu ei ca scuturi umane. Forțele FDS continuă ofensiva pentru eliberarea oraşului Raqqa, considerat ultimul bastion ISIS în Siria. Un oficial din cadrul Consiliului civil din Raqqa, Omar Alloush, a declarat că printre combatanţii ISIS care au părăsit zona se numără şi islamişti străini. Sâmbătă, Omar Alloush a declarat că teroriştii primiseră aprobarea să părăsească oraşul, luând cu ei aproximativ 400 de civili ca scuturi umane, civilii urmând să fie eliberaţi după ce teroriştii vor ajunge în zone sigure, informație negată de americani.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă