5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialISIS a produs economiei Irakului pagube de peste 100 de miliarde de...

ISIS a produs economiei Irakului pagube de peste 100 de miliarde de dolari

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Stat Islamic (SI) în cei trei ani în care a ocupat mari teritorii din țară, transmite AFP citată de Agerpres.

'Pagubele ocupației Stat Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfânt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Și nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei și infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizând recucerirea ultimei localități din mâinile jihadiștilor, Rawa, precum și 'curățarea zonelor deschise din deșertul' din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă