15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMerkel şi Schulz îi îndeamnă pe germani să iasă la vot în...

Merkel şi Schulz îi îndeamnă pe germani să iasă la vot în scrutinul parlamentar de duminică. Cine conduce în sondaje

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi adversarul acesteia, liderul social-democrat Martin Schulz, au îndemnat cetăţenii să voteze în scrutinul parlamentar programat duminică, actualul cancelar dând asigurări că nu se va repeta afluxul de imigranţi extracomunitari din 2015, potrivit Mediafax.





Aproximativ 61,5 milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne în scrutinul parlamentar federal programat duminică în Germania.

Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Institutul INSA, partidul Angelei Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) -, şi filiala bavareză a acesteia – Uniunea Creştin-Socială (CSU) -, se vor plasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 34%. Pe locul doi în intenţiile de vot se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, cu 21%.

Pe locul al treilea, cu 13% din intenţiile de vot, se poziţionează partidul eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), urmat de formaţiunea Die Linke, care are o doctrină de stânga, cu 9%, şi de Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta), tot cu 9%. Formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 8%.

Dacă Alternativă pentru Germania va obţine acest scor, va fi prima dată după al II-lea Război Mondial când un partid de extremă-dreapta va avea reprezentanţi în Parlament.

Angela Merkel a îndemnat alegătorii să participe la vot, reiterând angajamentul pentru susţinerea familiilor, pentru evitarea majorării taxelor şi în favoarea îmbunătăţirii siguranţei publice. De asemenea, liderul creştin-democrat a lăudat rolul Uniunii Europene în oferirea de stabilitate. "Vrem să creştem motivaţia alegătorilor, în contextul în care mulţi încă sunt indecişi", a afirmat Angela Merkel.

Referindu-se la criza imigranţilor extracomunitari din anul 2015, Merkel a justificat politicile de flexibilitate invocând raţiuni umanitare, dar a dat asigurări că situaţia nu se va repeta. "Ceea ce s-a întâmplat în anul 2015 nu se poate repeta şi nu se va repeta", a spus Merkel, dând asigurări că va proteja frontierele Uniunii Europene.

La rândul său, Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), a lansat un apel la vot, explicând că absenteismul va favoriza formaţiunea Alternativă pentru Germania, "groparul democraţiei".

Liderul social-democrat s-a declarat optimist privind rezultatul scrutinului parlamentar, argumentând că 37% dintre alegători sunt indecişi.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă