7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNimeni nu se înghesuie să ocupe funcția de președinte al Eurogrup. Mai...

Nimeni nu se înghesuie să ocupe funcția de președinte al Eurogrup. Mai sunt zece zile până la alegeri, dar reformele zonei euro sperie candidații

Cele 19 țări din Eurogrup au început procesul cu privire la alegerea noului președinte, dar, cu zece zile înainte de vot, nimeni nu se străduiește să ocupe această funcție.

Președintele Eurogrup va trebui să conducă reformele din zona euro timp de doi ani și jumătate, să coordoneze politicile și prioritățile economice, o responsabilitate deloc ușoară, având în vedere că nu există o unitate de păreri printre membri, ceea ce s-a văzut în ultimii ani, în timpul crizei datoriilor. Funcția de președinte al Eurogrup este considerată una dintre cele mai strategice, la egalitate cu cea deținută de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu cea de șef al Consiliului Europei, Donald Tusk.

În prezent, președinte al Eurogrup este ministrul olandez de Finanțe, Jeroen Dijsselbloem, care a ieșit din Guvern după înfrângerea din alegeri. Până la 30 noiembrie, miniștrii de finanțe din zona euro trebuie să-și depună candidatura, iar alegerile au loc la 4 decembrie, la Bruxelles. Summitul european consacrat reformei zonei euro este prevăzut pentru 15 decembrie, la Bruxelles, la care se vor discuta pașii de urmat privind propunerile Germaniei și Franței de a forma o Uniune Economică și Monetară și o Uniunea Bancară. Însă niciun ministru de finanțe nu vrea să-și asume această responsabilitate, nici măcar cel francez.

   Bruno Le Maire nu vrea președinte, dar susține reformele

În alegerea președintelui Eurogrupului sunt importante naționalitatea, orientarea politică și experiența în domeniu. Mult timp considerat favorit, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, nu candidează, declarând că se va concentra pe implementarea reformelor indicate de președintele Emmanuel Macron. Până acum, interesați de funcție s-au arătat Pierre Gramegna, ministrul de Finanțe al Luxemburgului, și Peter Kazimir, ministrul de Finanțe al Slovaciei, dar aceștia nu sunt „în atenția” factorilor de decizie. Spaniolul Luis de Guindos, care a pierdut în fața lui Dijsselbloem la alegerile anterioare, a refuzat să anunțe vreo decizie, mai ales că, neoficial, partidele de centru-stânga desemnează candidații. „Socialiștii consideră că încă este treaba lor să prezinte candidați”, arată o sursă diplomatică, citată de France 24. Conform acesteia, italianul Pier Carlo Padoan și portughezul Mario Centeno ar putea fi numiți pentru cursa finală. Experiența lui Padoan e contestabilă, din cauza uriașelor datorii ale statului italian. Centeno este susținut de Juncker, dar, din nou, starea fragilă a finanțelor Portugaliei este un impediment.

Unele surse vorbesc de o opțiune care ar schimba regulile, temporar. Dijsselbloem ar putea fi reinvestit încă o jumătate de an sau un an, suficient timp pentru a începe implementarea reformelor. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a atenționat deja pe Dijsselbloem să prezinte la summit șefilor de stat din Uniunea Europeană, la 6 decembrie, scenariile posibile privind reforma zonei euro.

   Moment prielnic pentru reforme în zona euro

Printre propunerile ce vor fi expuse se află crearea unui buget al zonei euro, idee susținută de președintele francez, Emmanuel Macron, și crearea unui Fond Monetar European. Comisia Europeană își va prezenta propriile propuneri de reformă a zonei euro.

Angela Merkel se străduiește să depășească criza de guvernământ, iar săptămâna viitoare speră că o să obțină o coaliție majoritară, ceea ce i-ar permite participarea de pe poziție de forță pe scena europeană. Hubertus Heil, secretarul general al SPD, a declarat că formaţiunea sa a renunţat la opoziţia faţă de ideea intrării la guvernare alături de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, adăugând că partidul său este deschis la discuţii din dorinţa de a scoate ţara din actuala criză politică.

Zona euro înregistrează o economie crescândă, peste prognoza economiștilor, și va intra în noul an pe o poziție întărită. Sprijinit de stimulentele monetare din partea Băncii Centrale Europene, blocul cu 19 națiuni a înregistrat o scădere record a șomajului și se bucură de cea mai sincronizată extindere de la  înființarea monedei unice. Este cel mai prielnic moment pentru a demara reformele ambițioase în blocul euro.

 

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă