13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNursultan Nazarbaev, reales pentru a cincea oară preşedinte al Kazahstanului

Nursultan Nazarbaev, reales pentru a cincea oară preşedinte al Kazahstanului

Preşedintele în exerciţiu al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a fost reales duminică pentru a cincea oară, cu 97,5 la sută din voturi, în urma unui scrutin anticipat, potrivit Mediafax

“Nursultan Nazarbaev a obţinut 97,5 la sută” din voturi, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Democratic şi publicat la încheierea votului,  relatează Le Figaro. 

Ceilalţi doi candidaţi Abdelgazi Kusainov (independent) şi Turgun Sizdikov (Partidul Comuniştilor) au obţinut mai puţin de 1 la sută, respectiv 2 la sută din voturi, a anunţat directoarea Institutului Democratic, Iulia Kucinskaia.

Rata de participare la vot a fost de 95,11 la sută, potrivit Comisiei Electorale Centrale, care a precizat că primele rezultate vor fi comunicate luni dimineaţa.

Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 75 de ani, conduce Kazahstanul fără o opoziţie reală încă înainte de dobândirea independenţei, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

El a promovat o serie de reforme şi, cu ajutorul resurselor de petrol şi gaze şi al investiţiilor străine de peste 200 de miliarde de dolari, a transformat Kazahstanul în a doua mare economie din fosta URSS.

Criticii susţin însă că şi-a păstrat puterea suprimând opoziţia, presa liberă şi schimbând “ilegal” Constituţia. Mulţi dintre opozanţii şi criticii săi au fost nevoiţi să părăsească ţara, iar unii au fost ucişi ori au murit în circumstanţe controversate.

Alegerile prezidenţiale erau prevăzute pentru 2016, dar votul a fost devansat, potrivit unor surse, pentru a pune capăt speculaţiilor privind un succesor şi a elimina riscurile ca problemele economice să se agraveze astfel încât să îi distrugă şansele lui Nazarbaev de a câştiga.

Kazahstanul se confruntă cu dificultăţi economice din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor internaţionale impuse de Occident Rusiei, principalul său partener comercial.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă