19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialO nouă arestare în ancheta atacului de la Londra

O nouă arestare în ancheta atacului de la Londra

Poliția metropolitană londoneză a anunțat duminică arestarea unui bărbat în vârstă de 30 de ani la Birmingham, în centrul Angliei, în cadrul anchetei privind atentatul de miercurea trecută de la Londra, potrivit Reuters.

Măsura a fost motivată prin "suspiciuni privind pregătirea de acte teroriste".

Într-un comunicat, forțele de ordine răspunzătoare de regiunea capitalei britanice au precizat că până acum au fost efectuate 12 arestări legate de atacul lui Khalid Masood.

Khalis a ucis miercuri patru persoane și a rănit alte câteva zeci, printre care și doi români, după ce a intrat cu mașina în pietonii de pe podul Westminster, înainte de a fi împușcat mortal de polițiști.

Anchetatorii au confirmat că filmul evenimentelor a durat 82 de secunde, din momentul în care atacatorul a intrat cu maşina în primii trecători şi până la uciderea sa în curtea legislativului de la Londra.

”Masood a acţionat de unul singur în acea zi şi nu există nicio informaţie care să sugereze că alte atacuri sunt organizate. Chiar dacă a acţionat singur în orchestrarea atentatului, noi trebuie să stabilim cu absolută claritate de ce atacatorul a comis aceste acţiuni de negrăit pentru a-i asigura pe londonezi şi pentru a le da un răspuns famililor care i-au pierdut pe cei dragi, victimelor şi supravieţuitorilor acestor actrocităţi”, a declarat poliţistul Neil Basu.

Khalid Masood s-a născut drept Adrian Russell Ajao în Kent şi a locuit ultima dată în West Midlands.

Tată a trei copii, el s-a mutat de-a lungul vieţii în Crawley (West Sussex), Rye şi Eastbourne (ambele în East Sussex), precum şi la Luton şi în estul Londrei.

“Când am văzut imaginile la televizor şi în ziare cu bărbatul care a comis atacul, l-a recunoscut ca bărbatul care a locuit alături”, a declarat o vecină a atacatorului, din Birmingham.

Birmingham este unul dintre centrele islamiştilor britanici. Potrivit unui studiu dat publicităţii luna aceasta de centrul de reflecţie Henry Jackson, 39 dintre cei 269 de oameni condamnaţi pentru terrorism, în perioada 1998-2015, au provenit din acest oraş.

Dintre cei reținuți, nouă au fost eliberați fără a se lua alte măsuri, a adăugat poliția.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă