30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialOficial de la Casa Albă: potenţialul unui război cu Coreea de Nord...

Oficial de la Casa Albă: potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, HR McMaster, a declarat sâmbătă că potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi. În opinia sa, Coreea de Nord reprezintă "cea mai mare ameninţare imediată la adresa Statelor Unite".

"Creşte în fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă pentru a putea rezolva această problemă", a declarat McMaster, întrebat dacă lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice a crescut posibilitatea unui război.

Preşedintele Donald Trump rămâne decis în ceea ce priveşte denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, a spus el, adăugând că există şi modalităţi "nonmilitare" de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei să impună sancţiuni şi mai mari regimului de la Phenian. "Există modalităţi de a rezolva această problemă fără a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursă, pentru că se apropie tot mai mult şi nu a mai rămas prea mult timp", a afirmat McMaster, referindu-se apoi la liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cu fiecare lansare de rachetă sau test nuclear, el a crescut capacităţile ţării sale, a spus oficialul.

"Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei să acţioneze în interesul propriu şi credem că este în interesul ei imediat să facă mai mult", a spus McMaster, apreciind că Beijingul trebuie să ia măsuri unilaterale de tăiere a importurilor nord-coreene de petrol.  McMaster a spus că atât el, cât şi președintele Trump consideră că un embargou petrolier total "ar fi indicat în acest moment".

Însă, în opinia sa, este foarte puţin probabil ca liderul de la Phenian să îşi schimbe comportamentul în absenţa unor sancţiuni mult mai dure şi a aplicării integrale a celor deja în vigoare. În ceea ce priveşte opţiunile militare, McMaster a amintit că artileria convenţională şi rachetele nord-coreene au ca ţintă Seulul, iar "o evoluţie militară nu poate fi lipsită de riscuri". El a ţinut însă să precizeze că acţiunile Phenianului au făcut ca alianţele SUA cu Japonia şi cu Coreea de Sud să fie mai puternice ca niciodată.

Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă