30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialONU: Femeile din Coreea de Nord sunt malnutrite, discriminate și agresate sexual

ONU: Femeile din Coreea de Nord sunt malnutrite, discriminate și agresate sexual

Femeile din Coreea de Nord nu au acces la educaţie corespunzătoare şi la oportunităţi de angajare, fiind adesea victimele violenţei domestice şi agresiunii sexuale la locul de muncă, avertizează un raport prezentat luni de către un comitet al ONU, relatează Reuters citată de Mediafax.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor a analizat informaţiile privind situaţia din Coreea de Nord, exprimându-şi totodată îngrijorarea faţă de violarea şi maltratarea femeilor aflate în detenţie la Phenian, în special a celor repatriate după ce au fugit în străinătate.

Femeile din Coreea de Nord sunt "subreprezentate sau dezavantajate" în învăţământul terţiar, în sistemul judiciar, în unităţile de securitate şi de poliţie şi în poziţiile de conducere, "în toate ariile de lucru netradiţionale", potrivit raportului.

"Problema principală este în primul rând lipsa de informaţii. Nu avem acces la o mare parte a legilor, elementelor şi informaţiilor despre aparatul de stat. Am pus multe întrebări", a declarat Nicole Ameline, membră a comitetului ONU.

La 8 noiembrie, Coreea de Nord a transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite că lucrează pentru susţinerea drepturilor femeilor şi a egalităţii de gen, însă sancţiunile impuse de către marile puteri asupra programelor sale nucleare şi cu rachete balistice au avut un impact asupra grupurilor vulnerabile, precum mamele şi copiii.

Raportul comitetului ONU mai arată că violenţa domestică este răspândită şi există "o conştientizare foarte limitată" în ceea ce priveşte această problemă, în condiţiile unei precarităţi privind serviciile juridice, sprijinul psiho-social şi adăposturi pentru victime.

Potrivit documentului, sancţiunile economice au avut un impact disproporţionat asupra femeilor din Coreea de Nord, care suferă de "un nivel ridicat de malnutriţie", inclusiv 28% dintre femeile însărcinate sau care alăptează.

"Am cerut guvernului să fie foarte atent la situaţia alimentaţiei. Considerăm că este o nevoie de bază, iar guvernul trebuie să investească şi să îşi asume responsabilităţile în acest domeniu. Din păcate, nu sunt sigur că situaţia se va îmbunătăţi foarte rapid", a spus Nicole Ameline.

ONU are informaţii şi despre trimiterea femeilor acuzate de "trecerea ilegală a frontierei" în centre de muncă silnică sau în penitenciare, unde sunt expuse mai multor încălcări ale drepturilor omului, precum agresiuni sexuale şi avorturi forţate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă