15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialParlamentul polonez a adoptat controversata reformă a Curții Supreme, care a scos...

Parlamentul polonez a adoptat controversata reformă a Curții Supreme, care a scos în stradă mii de oameni. Ministrul ungar de Externe: Ungaria sprijină Polonia. Ce spun liderii de la Bruxelles

UPDATE 23.00: Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a declarat joi după-amiază că Ungaria va sprijini Polonia în lupta cu liderii europeni de la Bruxelles, informează Reuters..

Uniunea Europeană a dat un ultimatum de o săptămână pentru ca guvernanţii polonezi să pună capăt reformelor judiciare extrem de controversate, care vor duce la impunerea unui control politic complet asupra Curţii Supreme de la Varşovia. Cu toate acestea, ministrul ungar de Externe a solicitat Comisiei Europene să nu se implice în problemele interne ale Poloniei şi să nu acţiuneze „ca un organism politic” la nivelul UE.

„Noi sprijinim Polonia şi solicităm Comisiei Europene să nu-şi depăşească autoritatea”, a declarat Szijjarto.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că acţiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor şi standardelor europene şi a cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit unui comunicat al instituţiei europene, potrivit Mediafax.

„Privim în mod diferit propunerile prezentate astăzi de către partidul de guvernământ. Este convingerea mea că acţiunile recente sunt împotriva valorilor şi standardelor europene şi ne pot afecta reputaţia. Ei ne transportă – în sens politic – în timp şi în spaţiu: înapoi şi spre est. Preşedintele [Andrzej Duda] cu siguranţă crede altfel", a spus Tusk.

Preşedintele Consiliului European a solicitat o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez, pentru a discuta despre criza politică din ţară şi despre consecinţele „periculoase" pentru scena internaţională.

„Depinde de noi, împreună, să evităm rezultate sumbre care ar putea duce, în cele din urmă, la marginalizarea Poloniei în Europa. Uniunea Europeană nu înseamnă doar bani şi proceduri. Este în primul rând vorba despre valori şi standarde ridicate pentru viaţa publică. Există posibilitatea să împiedicăm această tendinţă periculoasă, însă este nevoie de dialog şi de decizii rapide care să aibă un efect pozitiv pentru poporul polonez", a mai spus Donald Tusk.

Donald Tusk a reiterat poziţia UE potrivit căreia adoptarea proiectului de lege privind reformarea Curţii Supreme va eroda independenţa sistemului judiciar şi va submina democraţia.

„Aducerea judecătorilor sub controlul partidului de guvernământ ruinează o opinie publică deja pătată privind democraţia poloneză. Prin urmare, trebuie să găsim o soluţie acceptabilă pentru publicul polonez, pentru majoritatea parlamentară şi pentru opoziţie, pentru preşedintele Poloniei şi pentru Uniunea Europeană. Ştiu că nu este un demers uşor, va necesita concesii, respect reciproc şi puţină încredere. Situaţia, inclusiv la nivel internaţional, este foarte gravă. De aceea solicit măsuri serioase şi parteneri serioşi. Lăsaţi-ne să încercăm, domnule preşedinte (n.a. – Andrzej Duda)", se mai arată în comunicatul Consiliului European.


Legea privind reforma Curții Supreme a Poloniei a fost adoptată, joi, de conservatorii aflați la guvernare. Actul normativ, denunțat de opoziție drept o „lovitură de stat”, care va reduce independența sistemului judiciar, informează AFP, potrivit Agerpres.

Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi „pentru”, 192 „contra” și 23 de abțineri.

Astfel, prin acordarea unei influențe sporite asupra Curții Supreme, parlamentul polonez a ignorat avertismentul Comisiei Europene, care a somat Varșovia să suspende noile reforme controversate din sistemul său judiciar, întrucât reprezintă „riscuri clare pentru independența justiției” din Polonia. Executivul comunitar le-a solicitat autorităților poloneze „să pună în suspensie noile legi și să reia dialogul angajat” cu Bruxelles-ul pentru a „răspunde temerilor grave” exprimate cu privire la statul de drept.



 

 

Intenția Partidului Lege și Justiție de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.

Legislația, despre care criticii susțin că va slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată recent de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele țării. Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, în legătură cu Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare.

„Dacă vor fi implementate în actuala lor formă, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independenței sistemului judiciar și vor spori amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia'', avertiza miercuri executivul UE, care preciza că examinează opțiunile juridice și politice, inclusiv suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European și Consiliul UE.


Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă