8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPartidul Popular Elvețian dorește organizarea unui referendum, pentru a pune capăt acordului...

Partidul Popular Elvețian dorește organizarea unui referendum, pentru a pune capăt acordului cu UE privind libera circulație

Partidul Popular Elvețian dorește să lanseze un referendum, cu scopul de a pune capăt acordului cu Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor, astfel încât să reducă imigrația, informează DPA, potrivit Agerpres.

„Putem încetini și direcționa afluxul necontrolat de imigranți doar dacă strângem frâiele și ne luăm propriile decizii despre cine poate munci și trăi în Elveția și cine trebuie să plece", a declarat Marco Chiesa, parlamentar SVP.

Inițiativa vine după ce, în urmă cu câțiva ani, Parlamentul elvețian a optat pentru o lege a imigrației mai moderată, în loc de stabilirea de cote pentru eliberarea de permise de muncă, spre marea dezamăgire a SVP.

Cu toate acestea, ar putea trece ani buni până când cetățenii elvețieni ar putea vota la referendumul lansat de SVP, împreună cu Campania pentru o Elveție Independentă și Neutră (AUNS), un grup de lobby conservator, remarcă DPA. Mai întâi, inițiatorii trebuie să strângă 100.000 de semnături. Apoi, guvernul poate aștepta doi ani până la stabilirea datei votului.

Totuși, chiar și pregătirile pentru referendum și dezbaterea publică pot crea un impuls politic, consideră directorul executiv al AUNS, Werner Gartenmann. Înaintea referendumurilor precedente, „nu a fost deloc neobișnuit ca simpla strângere de semnături să pună o oarecare presiune pe guvern", a declarat el pentru DPA.

Într-un referendum din 2014, susținut de SVP, o majoritate redusă de alegători au cerut restricții mai dure asupra imigrației, însă în cele din urmă parlamentul a adoptat o variantă mai moderată a legislației pentru a nu încălca acordul de liberă circulație cu UE. Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, dar a încheiat în 2002 un acord de liberă circulație cu blocul comunitar.

O persoană din patru din Elveția este deținătoare a unui pașaport străin. Peste 80% dintre străinii din această țară sunt europeni.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă