15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele BCE, Mario Draghi: Recenta apreciere a euro nu afectează inflația

Președintele BCE, Mario Draghi: Recenta apreciere a euro nu afectează inflația

 

Recenta apreciere a euro și a randamentelor obligațiunilor guvernamentale nu este suficientă pentru a provoca îngrijorarea Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene (BCE), deși Mario Draghi, președintele instituției, a indicat că încă nu se apropie momentul pentru înăsprirea politicii monetare, scriu DPA și Financial Times, citate de Agerpres.

Șeful BCE a recunoscut că aprecierea euro „a fost analizată cu atenție", dar spune că o schimbare bruscă a condițiilor financiare „ar fi ultimul lucru pe care îl dorește Consiliul guvernatorilor BCE". Totuși, Mario Draghi a apreciat că în acest moment condițiile financiare sprijină în mare măsură o revenire a inflației spre ținta BCE.

În condițiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale și cum se va renunța la politicile neconvenționale care au menținut dobânzile la minime istorice.

La ședința de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificate dobânzile și programul de relaxare cantitativă, așa cum estimau majoritatea analiștilor. Mulți se așteptau ca Mario Draghi să ofere detalii privind evoluția achizițiilor de active, dar oficialul a precizat doar: „Consiliul guvernatorilor BCE a fost unanim în a susține că nu există o dată precisă pentru a discuta modificarea politicii monetare".

„Inflația nu este acolo unde dorim noi să fie sau unde ar trebui să fie", a apreciat șeful BCE, adăugând că nu există semne privind majorarea inflației.

Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).

Consiliul guvernatorilor BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă