13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Recep Erdogan: Turcia nu poate aștepta pentru totdeauna la ușa Uniunii...

Președintele Recep Erdogan: Turcia nu poate aștepta pentru totdeauna la ușa Uniunii Europene

Președintele Recep Erdogan a declarat că Turcia nu va aștepta pentru totdeauna la ușa Europei și este pregătită să se retragă din negocierile de aderare la UE dacă islamofobia și ostilitatea din partea unor state membre vor continua să se amplifice, potrivit Agerpres.

Relațiile Turciei cu UE s-au înrăutățit înainte de referendum, când Erdogan a acuzat Germania și Olanda de practici naziste prin interzicerea participării unor oficiali turci la marșuri în favoarea unui vot pozitiv la referendum.

"În Europa, lucrurile au devenit foarte grave în ceea ce privește extinderea islamofobiei. UE își închide ușile pentru Turcia, în timp ce Turcia nu își închide ușile pentru nimeni. Dacă nu acționează sincer, atunci trebuie să găsim o cale de ieșire. De ce să mai așteptăm? Negociem de 54 de ani", a spus Erdogan, arătând fotografii cu moschei vandalizate și cu susținători ai militanților kurzi, scoși în afara legii, mărșăluind împotriva sa în Europa.

Este o săptămână critică pentru relațiile Turcia-UE. Europarlamentarii vor dezbate miercuri legăturile cu Turcia, în timp ce miniștrii de externe din blocul comunitar vor discuta vineri această chestiune. Erdogan a spus că va urmări cu atenție situația. "Sunt foarte curios cum va acționa UE", a declarat el, criticând statele UE care au cerut oprirea negocierilor de aderare.

Turcia, a precizat el, este în continuare angajată față de negocieri.

"Nu există nici măcar un singur lucru pe care nu suntem pregătiți să îl facem, în minutul în care ni l-ar cere. Orice își doresc, facem. Cu toate acestea, ne țin la ușă", a afirmat liderul de la Ankara.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă