15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele Trump a transmis un comunicat la comemorarea masacrului asupra armenilor din...

Președintele Trump a transmis un comunicat la comemorarea masacrului asupra armenilor din Imperiul Otoman. Cum răspunde Turcia

Regimul Erdogan a criticat comunicatul președintelui SUA, Donald Trump, transmis la comemorarea a 102 ani de la masacrul comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman, informează marți agenția germană DPA citată de Agerpres.

Declarațiile lui Trump conțin 'dezinformări și false definiții (…) derivate din poluarea informațională creată de-a lungul anilor de unele cercuri armene în SUA prin intermediul unor metode de propagandă', a transmis, luni seară, Ministerul de Externe de la Ankara.

În declarația sa, președintele american a vorbit despre 'una din cele mai grave atrocități în masă ale secolului al XX-lea', în memoria victimelor a ceea ce multe puteri occidentale au recunoscut drept genocid.

Comunicatul lui Trump nu a inclus însă termenul de 'genocid', pe care Turcia, statul succesor al Imperiului Otoman, îl respinge vehement.

Ministerul de Externe turc a cerut administrației americane să se abțină de la acreditarea unei 'narațiuni istorice unilaterale' și să 'adopte o abordare care va lua în considerare suferințele tuturor părților'.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a omagiat pe 'armenii otomani care și-au pierdut viața în condițiile grele ale Primului Război Mondial'.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se va întâlni cu Trump cu ocazia unei deplasări pe care o va efectua în SUA în zilele de 16 și 17 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă