8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Turciei, Recep Erdogan, anunţă în ce condiţii s-ar putea normaliza relaţiile...

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, anunţă în ce condiţii s-ar putea normaliza relaţiile cu Germania: Este vorba de politica internă

Relaţiile Ankarei cu Berlinul s-ar putea normaliza după alegerile parlamentare germane din luna septembrie, susţine preşedintele Turciei, Recep Erdogan, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Relaţiile dintre Europa şi Turcia, membru NATO şi un candidat la apartenenţa UE, s-au tensionat în urma măsurilor luate de Administraţia turcă după tentativa de lovitură de stat.

”Criticile din partea Europei sunt de fapt despre politicile lor interne. Franţa şi Austria au procedat anterior în felul acesta, observăm că şi Germania urmează aceeaşi strategie. Consider că această situaţie se va îmbunătăţi după alegeri”, a afirmat Erdogan în cadrul unui discurs televizat.

În relațiile dintre Ankara și Berlin au intervenit tensiuni după anularea, în Germania, a trei mitinguri de sprijin pentru referendumul din Turcia. Ankara a reacționat violent, acuzând Germania, unde există cea mai numeroasă comunitate turcă din lume, circa trei milioane de persoane, că acționează pentru respingerea referendumului. Cancelarul german, Angela Merkel, a explicat însă că decizia de a autoriza sau nu astfel de mitinguri nu ține de competența statului federal, ci de autoritățile locale.

Autorităţile din oraşul german Gaggenau au retras joi autorizaţia pentru organizarea unei manifestaţii unde era programat să ţină un discurs ministrul turc al Justiţiei, Bekier Bozdag. Aceast eveniment avea drept scop să promoveze referendumul din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. O situaţie similară s-a petrecut la Koln, unde autorităţile au anulat un eveniment la care urma să participe şi ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybecki, citând preocupări legate de securitate.

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a deplâns, sâmbătă, faptul că Angela Merkel nu a criticat anularea mitingurilor pro-Erdogan din Germania, un nou subiect de tensiuni între cele două țări, informează AFP.

"Doamna Merkel afirmă că ei (germanii) respectă libertatea de expresie, ministrul (german) al afacerilor externe spune 'noi nu avem niciun impact asupra acestei decizii', dar dacă veți privi atent, veți vedea că ei nu critică această decizie", a declarat Bozdag pentru presă.

Decizii asemănătoare au fost luate şi de către statele austriac şi olandez, unde guvernul a estimat ca fiind "indezirabilă" organizarea, prevăzută pentru 11 martie, a unui miting pro-Erdogan la Rotterdam. Întrebat cu privire la acest lucru, Bozdag a afirmat că responsabilii politici din Europa au adoptat o poziție anti-Turcia, în scopul de a câștiga voturi pentru alegeri, iminente în Olanda, ceea ce este "o mare eroare", în opinia sa.

Potrivit ministrului turc al justiției, "este foarte clar" că numeroase țări membre ale UE "se opun schimbării sistemului politic în Turcia" pentru că nu doresc ca Turcia să fie stabilă și puternică.

Tensiunile dintre Berlin și Ankara, constatate după puciul eșuat din iulie din Turcia, s-au agravat după încarcerarea, luni, pentru "propagandă teroristă", a corespondentului germano-turc al cotidianului Die Welt în Turcia, Deniz Yucel. Preşedintele Erdogan l-a calificat, vineri, pe jurnalist ca fiind "un reprezentant al PKK", rebelii kurzi, și "un agent german", acuzație calificată drept "aberantă" de Berlin.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă