12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPurtător de cuvânt: Relațiile transatlantice sunt deosebit de importante pentru Angela Merkel....

Purtător de cuvânt: Relațiile transatlantice sunt deosebit de importante pentru Angela Merkel. Comisia Europeană: UE trebuie să își asume propriul destin

Cancelarul german Angela Merkel este o „atlantistă convinsă” care consideră că disputele trebuie semnalate, pentru ca relația dintre Germania și Statele Unite să fie una sănătoasă, a declarat purtătorul de cuvânt al șefei Guvernului de la Berlin. Precizările vin după ce, duminică, Merkel a afirmat că „Europa trebuie să își ia destinul în propriile mâini”, informează Reuters, potrivit Agerpres.

 

„Cuvintele cancelarului au fost foarte clare. Pentru că relațiile transatlantice sunt deosebit de importante pentru cancelar, este corect, din punctul său de vedere, să se vorbească deschis despre dispute", a afirmat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, într-o conferință de presă.

Precizările lui Steffen Seibert au venit în contextul în care Angela Merkel a stârnit controverse la Washington și Londra, după ce a declarat, la un miting, că Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini, dând de înțeles că SUA sub conducerea președintelui Donald Trump și Marea Britanie după votul în favoarea Brexit nu mai sunt parteneri de încredere.

„Vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat. Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini", a declarat duminică, la Munchen, cancelarul german Angela Merkel.

Comisia Europeană: Uniunea Europeană trebuie să-și asume propriul destin

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat, luni, că UE „trebuie să își asume propriul destin”, dar în același timp să rămână „deschisă către lume”, informează EFE.

„Trebuie să ne asigurăm că UE își asumă propriul destin. În același timp, UE este deschisă către lume și întotdeauna va fi dispusă să-și ia angajamente'', a afirmat purtătorul de cuvânt.

El a amintit că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este favorabil „construirii de punți'' și că executivul comunitar va depune eforturi astfel încât cele 27 de state membre (fără Marea Britanie) să fie unite în ceea ce privește ideile enunțate în Carta Albă a Comisiei Europene privind viitorul UE. În acel document se arată „cum putem avansa împreună în domenii esențiale, precum comerțul, apărarea, securitatea'', a indicat Margaritis Schinas.

Ministrul britanic de Interne: Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al UE

Ministrul de Interne Amber Rudd a dat asigurări, luni, că Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene și după ce va ieși din blocul comunitar, informează Reuters.

„În cadrul negocierilor privind ieșirea din UE, vom putea asigura Germania și alte țări europene că le vom fi un partener solid. Un partener solid pentru apărare, securitate și sperăm și pentru comerț", a subliniat ministrul britanic de interne pe postul de radio BBC.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă