15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia, în culisele referendumului din Catalonia

Rusia, în culisele referendumului din Catalonia

Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a cerut Rusiei să „înceteze să se amestece” în alegerile europene. Ultima operaţiune rusă detectată în referendumul catalan.

Luni, la un banchet al primăriei londoneze pentru oamenii de afaceri, premierul britanic, Theresa May, a acuzat Rusia de interferare în alegeri şi de plantare de informaţii false în media, un atac extraordinar la adresa tentativelor Moscovei de a semăna discordie în Occident. Premierul a denunţat „amploarea şi natura” acţiunilor Rusiei, afirmând că aceste acţiuni „ameninţă ordinea internaţională”. Enumerând tentativele Rusiei de subminare a instituţiilor occidentale din ultimii ani, ea a declarat: „Am un mesaj foarte simplu pentru Rusia. Ştim ce faceţi, dar nu veţi reuşi. Pentru că subestimaţi rezistenţa democraţiilor noastre, atracţia durabilă a societăţilor libere şi deschise, angajamentul naţiunilor occidentale faţă de alianţele care ne unesc”. După anexarea Crimeii,  a precizat May, Rusia a „instigat un conflict în Donbas, a violat de mai multe ori spaţiul aerian naţional al mai multor state europene şi a lansat campanii susţinute de spionaj cibernetic şi perturbări”.

Potrivit Guardian, discursul său este o serioasă escaladă a avertismentelor britanice către Rusia. Theresa May a mai declarat că va face tot posibilul pentru protejarea cooperării europene în materie de securitate chiar dacă Marea Britanie va părăsi UE şi a sus-ţinut că reforma NATO va menţine o alianţă esenţială pestru descurajarea şi contracararea activităţii ostile a Moscovei.

Ben Bradshaw, deputat laburist, este unul dintre cei care cer o anchetă asupra posibilităţii ca Moscova să fi încercat să influenţeze rezultatul referendumului asupra Brexit.

Război informatic

La reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Bruxelles, ministrul spaniol a declarat că serviciile secrete estimează că piraţi  informatici ruşi vizează Uniunea Europeană.

Unitatea de contrapropagandă a UE a detectat creşterea dezinformărilor pro-Kremlin şi a declaraţiilor false asupra crizei -politice din Catalonia. Într-o perioadă care a precedat şi a urmat referendumul catalan asupra -independenţei, responsabilii UE au constatat amploarea falselor informaţii publicate în rusă şi spaniolă. Uniunea este criticată pentru modestele sale eforturi vizând contracararea a ceea ce unele state membre numesc atacuri de dezinformare orchestrate de Rusia.

„Puterile mondiale se pregătesc de război în Europa” titra site-ul în rusă Polit Exspert în ziua declarării independenţei în Parlamentul catalan. Un articol al agenţiei de presă Sputnik, susţinută de Kremlin, proclama „Mişcarea de independenţă, o bombă cu explozie întârziată contagioasă într-un stat care nu ascultă”.

Destabilizarea Europei

Responsabilii grupului East Stratcom de la Bruxelles afirmă că au constatat creşterea dezinformărilor legate de referendumul din Catalonia, iar ministrul spaniol al Apărării, Dolores de Cospedal, a declarat că este clar că multe din mesajele din media sociale privind criza din Catalonia proveneau de pe terito-riul rus, deşi nu s-a dovedit  o legătură cu guvernul. Luni, în cadrul reuniunii -miniştrilor Apărării ai UE, ea a precizat: „Este -important că ştim că -există unele entităţi, publice sau private, care încearcă să se interfereze în politica naţională, care încearcă să afecteze şi să creeze situaţii instabile în Europa”.

Ben Nimmo, expert în dezinformare în Consiliul Atlantic, a declarat pentru Guardian că „abordarea problemei catalane de către maşina rusă de propagandă variază”, agenţia de presă Sputnik, susţinută de Kremlin, având o linie editorială mai afirmată decât canalul RT, televiziunea controlată de statul rus. Experţii UE care supraveghează media rusă au notat comparaţiile  pe care RT le face între Catalonia şi Crimeea, anexată de Putin în 2014: „Spania repetă erorile Ucrainei?”. Comentatorii ruşi au descris, de asemenea, bogata regiune catalană ca fiind Donbasul Europei, afirmând că „pentru prima oară după 1945 poate izbucni un adevărat război civil”. Sean Kanuck, director la Institutul internaţional de studii strategice, arată că strategia Rusiei este de a pune în discuţie legitimitatea democraţiilor occidentale.

Puterile mondiale se pregătesc de război în Europa” titra site-ul în rusă Polit Exspert în ziua declarării independenţei în Parlamentul catalan. Un articol al agenţiei de presă Sputnik, susţinută de Kremlin, proclama „Mişcarea de independenţă, o bombă cu explozie întârziată contagioasă într-un stat care nu ascultă”.                                                                                                                         

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă