12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSondaj: Musulmanii au încredere în democrație și se simt bine în Europa

Sondaj: Musulmanii au încredere în democrație și se simt bine în Europa

Musulmanii din Europa au o încredere mai mare în instituțiile democratice decât se înregistrează în medie, iar 76 la sută dintre ei simt o legătură strânsă cu țara din Europa în care locuiesc, indică un sondaj al Uniunii Europene publicat joi, informează dpa citată de Agerpres.

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a efectuat sondajul în rândul a circa 10.500 de imigranți și reprezentanți ai generației a doua de imigranți din Turcia, Africa și Asia, în 15 țări ale UE.

Pe fondul dezbaterilor publice cu privire la rata de criminalitate înregistrată în rândul străinilor și atacurile motivate religios, autorii sondajului i-au întrebat pe musulmani dacă, în opinia lor, este bine să se folosească violența ca răspuns la insulte religioase sau rasiste.

Mai mult de 85 la sută au răspuns că violența nu este niciodată justificată în astfel de cazuri. Totuși, imigranții non-musulmani au afirmat o aversiune mai puternică față de violență.

"Rezultatele sondajului nostru infirmă afirmația conform căreia musulmanii nu sunt integrați în societățile noastre", a declarat directorul FRA, Michael O'Flaherty. Cu toate acestea, el a subliniat că musulmanii care au experimentat discriminare sau crime pe fond de ură se simt mai puțin atașați de societate, potrivit sondajului.

Rezultatele arată că discriminările pe criterii religioase sunt în creștere.

Aproape unul dintre cinci respondenți au declarat că au fost discriminați de proprietarii locuințelor, de angajatori sau de oficiali publici în ultimii cinci ani din cauza religiei lor. În 2008, doar unul din zece respondenți a raportat o astfel de experiență.

"Riscăm să-i înstrăinăm pe imigranți și comunitățile lor, cu niște consecințe potențial periculoase", a atenționat O'Flaherty.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă