4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStatele membre UE vor aloca fonduri suplimentare pentru structuri militare comune

Statele membre UE vor aloca fonduri suplimentare pentru structuri militare comune

Uniunea Europeană va aloca fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieşirii Marii Britanii din Blocul Comunitar, informează Mediafax.

Cu ocazia reuniunii ministeriale a Agenţiei Europene a Apărării, prezidată de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, s-a decis joi constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanţarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene. Potrivit Agenției Europene a Apărării, negocierile între reprezentanţii statelor membre pentru detaliile programului vor începe curând.

„Obiectivul Mecanismului de Cooperare Financiară, la care ţările membre UE vor participa strict pe bază de voluntariat, are rolul de a stimula cooperarea în materie de apărare prin depăşirea situaţiei lipsei sincronizărilor bugetare între statele membre şi soluţionării problemelor existente în domeniul proiectelor comune pentru apărare", precizează Agenţia Europeană pentru Apărare.

Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană intenţionează eficientizarea şi uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât statele membre UE să fie mai puţin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunţa în urmă cu câteva luni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La sfârşitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro şi anularea reglementărilor care opreau investiţiile pentru apărare din bugetul comun al UE. Principala propunere se referă la crearea unui fond de investiţii pentru apărare, la care vor contribui ţările europene, pentru finanţarea unor programe de proiectare şi construire a elicopterelor şi dronelor militare.

Fondul, care ar putea fi susţinut de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), ar urma să mobilizeze iniţial cinci miliarde de euro anual. În mod separat, Comisia Europeană, care administrează anual un buget de 150 de miliarde de euro, va începe să aloce fonduri pentru cercetarea militară. Ţinta este de 500 de milioane de euro anual începând din anul 2021. Un plan-pilot de 90 de milioane de euro se va desfăşura începând din 2017.

Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o „superputere".

Pe fondul semnelor de întrebare referitoare la ideile de politică externă ale lui Donald Trump, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au stabilit, la jumătatea lunii noiembrie 2016, să consolideze rolul Europei pe plan mondial, în aşteptarea clarificării relaţiei transatlantice. „Uniunea Europeană este o superputere", a declarat Federica Mogherini, la sfârşitul anului 2016. Mogherini a explicat că discuţiile de la Bruxelles nu sunt despre o „armată a UE", ci despre „securitatea şi apărarea unei Uniuni Europene care va deveni mai credibilă şi mai eficientă pe plan global". Notând că structurile europene de apărare funcţionează deja, Mogherini a precizat: „Avem un potenţial uriaş pe care încă nu îl utilizăm. Este necesar să consolidăm profilul de securitate. Cetăţenii europeni au nevoie de acest lucru".

Germania a pledat, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE şi al victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru accelerarea integrării structurilor de apărare ale Uniunii Europene, iniţiativă susţinută de Franţa, Italia şi Spania.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă