7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialTurcia a predat Rusiei trupul pilotului omorât după doborârea avionului SU-24

Turcia a predat Rusiei trupul pilotului omorât după doborârea avionului SU-24

Trupul unuia dintre cei doi piloți ai avionului rus de bombardament Suhoi SU-24, omorât, marţi, după ce forțele aeriene turce au doborât aeronava la granița cu Siria, a fost predat, luni, autorităților ruse și transportat la Moscova, relatează agenția Anadolu, citată de AFP, scrie Agerpres. 

Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, dar unul dintre ei, Oleg Peșkov, a fost ucis de focurile de armă trase asupra sa probabil de rebelii sirieni. Celălalt pilot a supraviețuit și a fost salvat în urma unei operațiuni de comando a trupelor ruse și siriene.

Cadavrul lui Peșkov a fost recuperat duminică de autoritățile turce în regiunea Hatay și dus în capitala Ankara, unde s-a desfășurat un serviciu funerar la care au fost prezenți și diplomați ruși.

Citeşte şi: Corpul pilotului rus mort, adus în Turcia, ca să fie predat Moscovei

Avionul SU-24 a fost doborât de avioane de vânătoare F-16 ale armatei turce după ce desfășurase o misiune în nord-vestul Siriei. Potrivit Turciei, avionul rus a pătruns în spațiul ei aerian și a primit zece avertismente înainte ca avioanele F-16 să-și lanseze rachetele asupra lui. Însă Rusia susține că avionul SU-24 nu a ieșit deloc din spațiul aerian al Siriei și că nu a primit niciun mesaj înainte să fie doborât.

După acest incident ce a tensionat relațiile dintre cele două țări Moscova a recurs la represalii, printre măsurile luate numărându-se reintroducerea obligativității vizelor pentru cetățenii turci și sancțiuni economice, precum interzicerea importurilor unor produse provenite din Turcia, neprelungirea contractelor cu lucrătorii turci din Rusia sau anularea zborurilor charter turistice către Turcia.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă