15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul European a votat suspendarea procesului de aderare a Turciei la UE....

Parlamentul European a votat suspendarea procesului de aderare a Turciei la UE. Ankara nu vrea să renunțe la negocieri

UPDATE 15.13: Parlamentul European s-a pronunțat, joi, ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană să fie suspendate, în cazul în care Ankara va pune în aplicare reforma constituțională aprobată în urma referendumului din aprilie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Parlamentul European are, însă, o influență limitată pe această temă și Turcia a respins joi propunerea de a renunța la negocierile de aderare la UE în schimbul unei cooperări puternice în alte domenii.

Rezoluția adoptată de PE joi „invită Comisia și statele membre, în conformitate cu cadrul de negociere, să suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fără întârziere, dacă pachetul de reforme constituționale este pus în aplicare neschimbat".


Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat că Ankara respinge orice propunere de a renunța la negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, înainte de votul din Parlamentul European privind suspendarea procesului de aderarea a Turciei, informează Mediafax.

Oficialul turc a declarat, cu ocazia unei vizite la Ankara a lui Johannes Hahn, comisarul UE pentru Extindere, că este greşit din partea europarlamentarilor să ceară suspendarea negocierilor pentru aderarea Turcei.

El a adăugat că astfel de abordări nu sunt benefice nimănui.

Liderii UE l-au criticat pe Erdogan și comportamentul său față de oponenți atât înainte, cât și după puciul eșuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc să compromită acordul încheiat anul trecut cu Turcia, în virtutea căruia migranții care ajung în Grecia din Turcia pot fi trimiși înapoi, ceea ce a atenuat într-o oarecare măsuri criza migranților ce amenința unitatea UE. Reforma constituțională propusă de Erdogan îi extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, în opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.

Partidele de opoziție și organizațiile pentru drepturile omului declară că aceste reforme amenință independența judiciară și că aceasta concentrează toată puterea în mâinile unui singur om. De asemenea, UE și-a exprimat îngrijorarea în această privință.

Comisia de la Veneția, precum și un grup de experți juridici din cadrul Consiliului Europei, for din care face parte și Turcia, au avertizat încă din luna martie, înainte de referendumul din Turcia, că această reformă constituțională reprezintă un "pas periculos înapoi" pentru democrație. Ankara a respins aceste critici.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă