16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUE impune un nou sistem de control al accesului în Spațiul Schengen

UE impune un nou sistem de control al accesului în Spațiul Schengen

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni noi norme pentru înregistrarea intrărilor, a ieșirilor sau a refuzului accesului străinilor la frontieră în spațiul Schengen, informează EFE citată de Agerpres.

Aceste norme sunt adoptate în special ca măsură antiteroristă.

Acest sistem de înregistrare va fi folosit în cazul cetățenilor statelor terțe (din afara spațiului Schengen), atât cei care au nevoie de vize cât și cei cărora nu li se solicită vize de scurtă ședere de până la 90 de zile.

Sistemul va fi constituit dintr-o bază de date centrală, în care vor fi stocate informațiile și care va fi conectată unor interfețe naționale uniforme. Informațiile stocate vor include date despre identitatea și documentele de călătorie ale celor care trec frontiera externă a spațiului Schengen, precum și datele lor biometrice.

Noul sistem va asigura și interoperabilitatea cu sistemul de informații privind vizele (VIS), ce privește cetățenii statelor terțe care au nevoie de viză pentru a trece frontiera externă a spațiului Schengen.

Informațiile referitoare la cetățenii statelor terțe vor fi păstrate în baza de date timp de trei ani, sau cinci ani în cazul celor care au depășit perioada autorizată de ședere.

Pe lângă combaterea terorismului, un alt obiectiv al acestui sistem este diminuarea timpilor de așteptare la punctele de frontieră și îmbunătățirea controalelor prin calcularea automată a duratei de ședere autorizată.

Agenția eu-Lisa va iniția împreună cu statele membre realizarea acestui sistem, care va trebui să fie funcțional până cel târziu în anul 2020.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă