7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUE propune Marii Britanii ca negocierile pentru Brexit să înceapă în 19...

UE propune Marii Britanii ca negocierile pentru Brexit să înceapă în 19 iunie. Theresa May refuză ca reprezentanții Scoției să stea la masa negocierilor

REXIT: Uniunea Europeană propune începerea pe 19 iunie a negocierilor cu Marea Britanie

Oficialii europeni propun data de 19 iunie pentru începerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexitului. Cu toate acestea, confirmarea datei ar putea avea loc abia după alegerile parlamentare britanice, care vor avea loc în 8 iunie, potrivit unor surse din UE, citate de Reuters, informează Mediafax.

Comisia Europeană va coordona negocierile cu Londra în numele guvernelor celor 27 de state membre UE. Astfel, reprezentanţii guvernelor se vor reuni, luni, pentru a confirma oferirea mandatului negociatorului-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier.

„Propunem data de 19 iunie, dar Marea Britanie nu va putea confirma nimic până după scrutinul parlamentar", a declarat un oficial european.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declanşat procedura de ieşire din UE pe 19 martie 2017, iar negocierile cu Bruxellesul vor dura cel mult doi ani.

Vineri, șefa Executivului britanic a refuzat participarea unor reprezentanți ai Scoției la negocierile pentru Brexit, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„La aceste negocieri voi negocia ca prim-ministru al Regatului Unit. Vom continua să discutăm și să colaborăm cu guvernul scoțian și cu celelalte administrații regionale, dar, în ceea ce îi privește pe cei care vor fi la masa negocierilor, alegerea din 8 iunie este foarte clară — voi fi eu sau Jeremy Corbin", liderul opoziției laburiste, a spus May la Edinburg.

May a respins astfel o solicitare a premierului scoțian Nicola Sturgeon, care dorește ca Scoția să rămână în Uniunea Europeană sau cel puțin în piața unică europeană. Poziția guvernului regional de la Edinburg se bazează pe votul majorității scoțienilor împotriva Brexit, la referendumul din iunie 2016. 

Sturgeon le-a cerut scoțienilor să voteze pe 8 iunie pentru formațiunea ei, Partidul Național Scoțian (SNP), pentru a-i permite o poziție mai fermă și obținerea unui loc în cadrul negocierilor pentru Brexit.


Citește și:  Premierul Nicola Sturgeon: La capătul Brexitului, Scoția ar trebui să aibă opțiunea de a decide asupra independenţei

Premierul scoțian Nicola Sturgeon susțin că Scoția ar trebui aibă opțiunea de a se exprima cu privire la independența sa, după ce Marea Britanie se va separa complet de Uniunea Europeană.


Șefa conservatorilor scoțieni, Ruth Davidson, a declarat agenției France Presse că, având în vedere că Sturgeon dorește desprinderea Scoției din Regatul Unit și rămânerea în UE, „ne putem întreba de care parte a mesei de negociere dorește să ia loc". Davidson a reluat și poziția Theresei May, potrivit căreia nu ar fi momentul pentru un nou referendum privind independența Scoției.

În septembrie 2014, un scoțienii au decis prin referendum ca Scoția să rămână parte a Regatului Unit, reamintește AFP. Acum, parlamentul de la Edinburg, unde SNP are majoritatea, susține cererea de organizare a unui nou referendum, adresată Londrei de Nicola Sturgeon.

Deputatul SNP Angus Robertson a apreciat că May „a venit la Edinburg pentru a le transmite scoțienilor un mesaj simplu: stați la locul vostru" și că „orice deputat conservator ales în Scoția va pune Brexit-ul dur al Theresei May mai presus de locurile de muncă din Scoția pe care ar trebui să le apere".

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă