14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUn celebru politolog susține că Donald Trump a câștigat alegerile din cauza...

Un celebru politolog susține că Donald Trump a câștigat alegerile din cauza așezării pe buletinele de vot

Un politolog crede că un motiv extrem de simplu explică victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, după ce numele său a fost primul înscris pe buletinele din mai multe state cheie, la alegerile prezidențiale din SUA, potrivit News.ro, care citează BBC.

Jon Krosnick şi-a petrecut ultimii 30 de ani cercetând modul în care alegătorii votează şi susţine că cel puţin doi preşedinţi americani au câştigat alegerile pentru că numele lor au fost primele înscrise în acele state cheie, unde un număr foarte mic de sufragii au făcut diferenţa.

”Cei mai mulţi dintre alegătorii republicani fac parte din electoratul tradiţional al republicanilor, iar cei mai mulţi dintre alegătorii democraţiu fac parte din electoratul democrat”, explică James Tilley, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Oxford.

Dar Tilley mai spune că o parte mică din alegători sunt influențați de așezarea în pagină a numelor de pe buletinul de vot.

”Există o tendinţă umană de a alege primul nume listat pe un buletin de vot, iar asta a dus timp de ani la o creştere medie de 3% pentru candidaţii înscrişi în diferite curse electorale sau state”, declară Krosnick, care predă ştiinţe politice la Universitatea Standford.

Politologii susţin că acesta este aşa-numitul efect ”al celui dintâi” şi are cel mai mare impact asupra alegătorilor neinformaţi.

”Dacă te simţi neinformat şi totuşi obligat să votezi – sau dacă nu ştii dacă ar trebui să votezi pentru Hillary Clinton sau Donald Trump. Într-un scrutin extrem de strâns, acest efect este decisiv, iar asta s-a întâmplat în state precum Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin”, explică Krosnick.

În 2002, o instanţă a anulat rezultatele unor alegeri locale,după ce magistraţii au ascultat o mărturie despre efectul ”celui dintâi” şi au hotărât că decizia de a lisat un candidat înaintea altuia pe buletinul de vot a fost intenţionată şi nedreaptă.

”Candidaţii a căror nume de familie încep cu literele alese la sfârşitul loteriei au de dus o luptă mai grea. Ei nu vor avea niciodată avantajul de a fi primii pe buletinele de vot”, explică Krosnick.

Există numeroase cazuri în care efectul ”celui dintâi” a influenţat rezultatele finale ale unor alegeri. 

În 2008, Hillary Clinton l-a bătut în mod surprinzător pe Barack Obama în alegerile primare din New Hampshire.

 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă