10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn scriitor german de origine turcă a fost arestat în Spania la...

Un scriitor german de origine turcă a fost arestat în Spania la cererea regimului Erdogan

Scriitorul german de origine turcă Dogan Akhanli a fost arestat sâmbătă în Spania la cererea Turciei, a anunțat Volker Beck, deputat din partea Verzilor germani, care vede în această arestare un substrat politic, informează AFP și DPA citate de Agerpres.

"I-am cerut Ministerului de Externe german să întreprindă toate demersurile pe lângă autoritățile spaniole pentru a împiedica o extrădare spre Turcia", a declarat Beck.

Potrivit publicației regionale Kolner Stadt-Anzeiger, care citează un avocat al scriitorului, acesta, născut în 1957 în Turcia și care locuiește din 1992 la Koln (vestul Germaniei), a fost arestat sâmbătă dimineața la orele locale 08:30 (07:30 GMT) în Granada de către polițiști spanioli care aveau o "notă roșie" emisă de Interpol.

În opinia lui Volker Beck, această arestare arată că președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă "să-și extindă puterea dincolo de frontierele țării sale, să intimideze vocile critice și să le urmărească peste tot în lume".

Dogan Akhanli, care a scris inclusiv o triologie evocând genocidul armenilor, face obiectul unor persecuții în Turcia, continuă publicația din Koln, fără alte precizări.

Relațiile dintre Turcia și Germania s-au deteriorat foarte tare după puciul eșuat din 15 iulie 2016, imputat predicatorului Fetullah Gulen autoexilat în SUA și care neagă orice implicare. Ankara a acuzat Berlinul că dă dovadă de indulgență față de 'teroriști', găzduind separatiști kurzi și presupuși puciști. La rândul său, Germania a condamnat amploarea epurărilor din Turcia după puciul eșuat în urma căruia peste 50.000 de persoane au fost arestate. În prezent, există zece cetățeni germani, unii cu dublă cetățenie, aflați în detenție în Turcia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
Ultima oră
Pe aceeași temă