19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiIstoricul asigurarilor și utilitatea lor

Istoricul asigurarilor și utilitatea lor

Când vorbim despre originile asigurării, ne gândim că ar fi o invenție a ultimului secol, un produs al revoluției industriale. Cu toate acestea, primele forme de asigurare au apărut încă din antichitate, când negustorii care călătoreau pe apă își puteau asigura transportul cu mărfuri în caz de furt, în schimbul unei sume de bani plătită către creditori. Creditorii colectau banii într-un fond, iar aceștia erau folosiți în cazul în care nava unui negustor era prădată de hoți sau marfa suferea deteriorări pe parcursul transportului.

Dezvoltarea asigurărilor în antichitate a continuat și cu forme simple de asigurare de viață – în Grecia, comunitățile colectau banii într-un fond comun, bani care erau folosiți sub formă de suport în cazul în care se înregistrau decese în aria respectivă.

Primele forme de asigurare de locuință sunt legate de incendiile din 1666 din Londra, care au distrus peste 13 mii de locuințe. Inspirați de aceste evenimente, englezii au asigurat riscul împotriva incendiilor.

În zilele noastre, asigurările au evoluat, riscurile asigurate sunt diverse, o poliță de asigurare poate fi personalizată în funcție de nevoia clientului, există instrumente online care facilitează calcularea unei prime de asigurare, cumpărarea unei polițe se află la un click distanță prin intermediul platformelor online.

 

Ce presupune o asigurare:

Asigurarea presupune o modalitate de gestionare a riscului, acesta este transferat către un asigurător, care preia responsabilitatea acestui risc, în cazul producerii acestuia, păgubitul primește o sumă de bani (suma asigurată). Atunci când o persoană decide să achiziționeze o asigurare, primește un contract și un set de condiții care descriu riscurile asigurate și riscurile care nu pot fi incluse în asigurare, deci sunt excluse.

Asigurătorul își poate acoperi propriul risc prin scoaterea din reasigurare, prin care o altă societate de asigurare acceptă să suporte un anumit risc, în special dacă asigurătorul primar consideră că riscul este prea mare pentru ca acesta să îl suporte.

 

De ce avem nevoie de o asigurare? 

Deseori ne gândim că, un eveniment neprevăzut nu ni se poate întâmpla chiar nouă, nu avem timp și nici bani să investim într-o asigurare. Ne gândim că e mult mai ușor să economisim bani, să îi avem puși deoparte pentru zile mai puțin bune.

În viața de zi cu zi, statisticile despre furturi, incendii, accidente, evenimente nefericite, ne demonstrează că ar fi necesar măcar să ne informăm cât mai mult despre utilitatea unei asigurări și cum ne poate ajuta să trecem mult mai ușor peste un necaz, necaz care te poate lua mereu prin surprindere.

În primul rând, este important să conștientizăm că, zilnic suntem expuși la diferite riscuri care pot avea impact emoțional sau financiar asupra noastră. Dacă alegi o asigurare, aceasta poate reduce costurile și efectele rezultate în urma unei daune.

 

Amintim că cele mai importante avantaje ale asigurării sunt:

 

a. Asiguratul are opțiunea de a plăti prima de asigurare lunar, anual, în rate, în funcție de tipul de asigurare și compania de asigurări aleasă. În schimb, compania de asigurări preia riscul pentru evenimentele neprevăzute.

b. Asigurarea îți oferă protecție pe tot parcursul timpului oriunde te-ai afla (excepție fac zonele cu risc seismic mare, zonele de război, zonele expuse la calamități naturale.

c. O asigurare oferă liniște, elimină tensiunile, chiar dacă se întâmplă un eveniment neplăcut, asigurarea te ajută să treci mai ușor peste neplăceri.

d. Dacă alegi o asigurare de viață, aceasta poate fi o sursă sănătoasă de economisire  sau investiție pe termen mediu și lung.

e. În mediul de business se produc multe schimbări, iar o asigurare poate reduce riscurile la care ești expus. O daună care implică clădiri, hale și spații comerciale, poate conduce la faliment o întreagă afacere în care ai investit timp, resurse. O asigurare dedicată activității comerciale, este cea mai bună măsură de protecție împotriva riscurilor care pot afecta: clădirea în care îți desfășori activitatea, utilajele, bunurile, echipamentele, chiar și sănătatea angajaților.

În cazul angajaților, poți alege o asigurare de sănătate sau o asigurare de viață, deoarece ei sunt parte integrantă în afacerea ta, parteneri care contribuie alături de tine la atingerea obiectivelor setate.

 

Înainte de a încheia o asigurare, informează-te asupra produselor de asigurare  disponibile pe piață, oferta companiilor de asigurări este complexă, variată și de multe ori personalizată nevoilor fiecărei persoane. De aceea este preferabil să îți faci mai întâi o analiză atentă a propriilor nevoi, bugetului disponibil, dar și să discuți cu un specialist care te poate consulta să alegi produsul adecvat conform nevoilor tale. Poți cumpăra o poliță de asigurare online: polița RCA, CASCO, sănătate, polița de călătorie, de locuință. Cu toate acestea, sunt și polițe care sunt ceva mai complexe și ai nevoie de sfatul unui specialist, mai cu seamă aici vorbim de polițele de asigurare de viață: fie că sunt cu componenta de economisire sau cu componenta de investiție.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă