19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. INTERCEPTĂRI Cum l-a obligat judecătorul Mustață pe MEME STOICA să-i...

EXCLUSIV. INTERCEPTĂRI Cum l-a obligat judecătorul Mustață pe MEME STOICA să-i dea mită dacă vroia să iasă din pușcărie

Judecătorul Stan Mustață de la Secția a II Penală a Curții de Apel București, reținut pentru corupție de către DNA și  arestat pentru 30 de zile, l-a obligat pe  Meme Stoica  să-i dea mită pentru anularea condamnării sale la   trei ani și jumătate închisoare cu executare, pedeapsă primită în dosarul „Transferurilor din fotbal”.

Alături de judecătorul Mustață a fost arestată și grefiera sa, Mariana Curea, cea care îi găsea clienții pentru mită pe sistemul ECRIS al Curții de Apel București.

Cererea judecătorului Mustață de a primi  mită, în cuantum negociabil, inițial de la sume cuprinse între 50.000 și 30.000 ( fără precizarea valutei) și apoi de la sume începând cu valoarea maximă de 500 de milioane de lei, i-a fost transmisă lui MEME STOICA de colaboratorul magistratului, intermediarul Ion Boraciu, prin avocata lui Stoica, „o blondă”.

Citește și: Culisele unei anchete care complică dosarul Voiculescu-ICA

Discuțiile despre stabilirea modului de acțiune, a cuantumului mitei și a mesagerilor au avut loc în grupul sanitar al locuinței conspirative din cartierul Colentina, „statul major” al judecătorului Mustață. Pentru a bruia eventualele interceptări, nu se intra cu telefoane în grupul sanitar, se dădea drumul la apă și se trăgea des apa  la closet. Cu toate acestea, tehnica audio-video montată de SRI a înregistrat cu acuratețe toate întâlnirile.

În acel loc, proprietatea intermediarului Ion Boraciu, se alegeau clienții care ar fi fost dispuși să cumpere sentințe favorabile sau să cumpere influență la alte complete de judecată de la Curtea de Apel București;  se stabileau strategiile de racolare a acestora, cuantumul mitei și modul de acțiune. 

După ce i-a arătat bunăvoință lui MEME prin acceptarea "în principiu" a cererii de anulare a pedepsei cu închisoarea, judecătorul a condiționat soluția de primirea mitei 

Din interceptările ambientale de la data de 7 aprilie 2014 de la locuința „conspirativă”, rezultă că judecătorul Stan Mustață a adus în discuţie ( vorbea cu Ion Boraciu) dosarul penal al condamnatului Mihai STOICA, zis „MEME”, precizând că, deşi i-a admis în principiu contestaţia în anulare a pedepsei cu închisoarea, totuşi, pe fond, va respinge cererea: „Şi la MEME? la MEME? Nelu, Nelu (BORACIU-nn), la MEME? I-am admis în principiu, că se admite. Până pe 16, spune-i: „Bă, ţi-am zis că de admis în principiu, mă obligă legea, da’ mai departe o …[cuvânt obscen]…. Pe lege, …[neinteligibil]…, să fiu al dracu’”.

Citește și: EXCLUSIV. De frica interceptărilor, judecătorul Mustață negocia sentințele și mita în closet, unde trăgea apa des

 În momentul când Ion BORACIU  l-a întrebat dacă totuşi mai putea să rezolve cererea, în sensul de a pronunţa o soluţie favorabilă: „Nu mai poţi s-o rezolvi?”, MUSTAŢĂ a lăsat să se înţeleagă că ar putea pronunţa hotărârea la termenul din 16 aprilie 2014: „Ba da. Pe 16”.

De asemenea, aflând că avocatul contestatarului MEME era o prietenă a lui  BORACIU  („Avocată o are pe doamna aia blondă. Şi aia e prietena mea…..), judecătorul i-a sugerat inculpatului BORACIU să o contacteze:  „Zi-i ei să sc…”.

 BORACIU  i-a adus la cunoştinţă că MEME  STOICA  credea că hotărârea favorabilă era întemeiată: „Nu vrea, că zice că pe bune iese şi…”, ceea ce l-a enervat pe judecător: „Fir-ar mama ei a dracu’! Băga-şi-ar …[cuvânt obscen]… în mama ei!”.

 Pentru a-i fi anulată condamnarea definitivă la închisoare, MEME trebuia să plătească  50.000 sau cel puțin 30.000 de … fără precizarea valutei

Aflată în incinta grupului sanitar, împreună cu judecătorul Stan  MUSTAŢĂ  şi cu intermediarul Ion BORACIU, în momentul în care s-a adus în discuţie dosarul privind pe „MEME”,  grefiera Mariana CUREA s-a retras: „Hai, că mă duc dincolo, vă las”.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Judecătorul Mustață dădea informații secrete din dosare intermediarilor pe care îi folosea pentru luare de mită

Subiectul „MEME STOICA” a fost reluat şi cu ocazia convorbirii din data de 28.04.2014, când la întrebarea inculpatului BORACIU Ion: „Ce ai făcut cu MEME? Mai poţi să faci ceva cu MEME?”, inculpatul MUSTAŢĂ Stan a răspuns afirmativ, condiţionând actul de justiţie de remiterea, cu titlu de mită, a unei sume de bani, fără a preciza valuta: „Cincizeci, patruzeci, treizeci. Sub treizeci dă-l în …[cuvânt obscen]…”.

Din această convorbire a mai rezultat şi că celălat intermediar folosit de judecătorul Stan Mustață, respectiv Florian ALEXANDRU  ar fi luat legătura cu o persoană din anturajul lui Meme Stoica, tot pentru a-i cere mită.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Criteriile de alegere a clienților de către magistratul șpăgar: "A dat cu cuțitu’"; "are avocat tare, deci are bani!"

Însă, acea persoană i-a invitat la un grătar, iar judecătorului Stan MUSTAŢĂ  i-a fost teamă să se expună în acest fel: „Păi acesta iar mi-a zis, c-a zis c-a vorbit cu unu, dar ăla zice să mergem la un grătar. Bă, să nu te atragă în cursă, bă, nebunul acesta!”.

Inițial, MUSTAŢĂ  a afirmat că poate să dispună o soluţie favorabilă – punere în libertate sau scăderea pedepsei –  în schimbul unei sume de bani, prilej cu care judecătorul a comentat faptul că Mihai STOICA  are bani şi că are mulţi avocaţi.

Citește și: EXCLUSIV. Interceptări Judecătorul Mustățea – trafic de influență pentru o sumă de până la 150.000, probabil euro

 Ulterior, cu prilejul discuţiei din data de 28.04.2014, MUSTAŢĂ  a precizat că suma de bani pe care ar fi putut să o plătească STOICA Mihai, în schimbul soluţiei favorabile, putea să fie de 500 de milioane lei vechi sau chiar 400 de milioane, însă nu mai puţin de 300 milioane.

Ce făcea fiecare membru al rețelei de corupție a judecătorului Stan Mustață

Din gruparea infracțională organizată a judecătorului Stan Mustață mai făceau parte grefiera Mariana Curea, care depista în sistemul ECRIS al Curții de Apel București condamnați sau inculpați dispuși să plătească mită pentru sentințe favorabile.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Judecătorul șpăgar avea mercurial: 30.000 euro pentru anularea condamnării, 20.000 pentru trafic de influență la colegi

De asemenea, ținea sub supraveghere posibilitatea emiterii unor mandate de interceptare pe numele judecătorului Stan Mustață.

Din grupare mai făceau parte intermediarii Florian Alexandru, apropiat al clanului interlop al Cămătarilor și Ion Boraciu, om de afaceri, proprietarul locuinței "conspirative". Cei doi intermediari luau legătura cu "clienții", cu  rudele sau avocații acestora și le cereau bani contra sentințe favorabile sau contra trafic de influență la alte instanțe de la Curtea de Apel București.

Unul dintre intermediarii judecătorului Mustață s-a întâlnit și cu un apropiat al lui Dan Voiculescu, judecat de către magistrat, pentru a negocia o decizie favorabilă magnatului în dosarul "Privatizarea ICA", unde prejudiciul statului este de peste 60 de milioane de euro. Întâlnirea a fost recunoscută de judecătorul Mustață, însă acesta susține că interceptările   sunt doar "vorbe", nu probe materiale.

Interceptările de la întâlnirile cu reprezentantului lui Dan Voiculescu sunt secrete, deocamdată.

Reamintim că magistratul Mustață, președintele instanței din care mai făcea parte un judecător de la Curtea de Apel București, Secția a II a Penală,  urma să pronunțe decizia definitivă și executorie în dosarul lui Dan Voiculescu și a altor 12 inculpați.

Instanța inferioară a Tribunalului București l-a condamnat pe părintele Antenelor și al Partidului Conservator la 5 ani închisoare cu executare.

Dacă instanța condusă de Mustață ar fi menținut această sentință, Dan Voiculescu ar fi fost încarcerat imediat.

 

 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă