Un criminal periculos, scos din închisoare după intrarea în vigoare a noului Cod penal

de Razvan Chiruta

larisachelaru

122 de deţinuţi au fost puşi în libertate sâmbătă, în prima zi de aplicare a noilor cod penal şi cod de procedură penală, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Măsura a fost luată deoarece noile reglementări au introdus pedepse mai mici pentru unele infracţiuni, printre care cele pentru rele tratamente aplicate minorilor, furt calificat, mărturie mincinoasă, înşelăciune, trafic de minori.

Procedurile penale prevăd că unui condamnat i se aplică legea mai favorabilă, astfel încât deţinuţii au putut ieşi acum pentru că au executat deja două treimi sau chiar toată cota din noul maxim de pedeapsă impus de recentul cod penal. ANP estimează că, în total, 400 de persoane vor beneficia de noile prevederi.

Pe de altă parte, pentru alte 176 persoane – minori – a fost înlocuită pedeapsa cu închisoarea cu internării într-un centru educativ sau de detenţie.

Printre aceştia se numără şi autorul unei crime din 2005 care a îngrozit Iaşul. Robert Ciobanu a fost condamnat atunci la 20 de ani de închisoare pentru că a ucis-o pe Larisa Chelaru, o fetiţă de 7 ani. Mai mult, în timpul anchetei şi a procesului, unul dintre cei consideraţi iniţial suspecţi şi tatăl victimei s-au sinucis. Cazul a dus la demiterea şefilor poliţiei din Iaşi şi schimbarea legii privind dispariţia minorilor. Robert Ciobanu va rămâne 15 ani într-un centru de detenţie.

Astfel, noua lege prevede că minorii care, în momentul săvârşirii infracţiunii, au vârsta între 14 şi 18 ani nu vor fi închişi, ci doar incluşi într-un “stagiu de pregătire civică”, supraveghere şi asistenţă zilnică.

Totuşi, în cazul unei infracţiuni agravante, pentru care pedeapsa este închisoarea de 7 ani sau mai mare, minorul va fi internat într-un centru educativ. Măsura internării într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum şi programe de reintegrare socială.

Pe de altă parte, dacă minorul comite o infracţiune pentru care pedeapsa este de 20 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, acesta va fi internat într-un centru de detenţie, care va avea de asemenea programe de recuperare, dar dispune de pază întărită.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate