7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE anunţă că România va prelua zece migranţi din Malta, care să...

MAE anunţă că România va prelua zece migranţi din Malta, care să fie relocaţi

“Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, arată MAE.

“Autorităţile române cunosc situaţia din Marea Mediterană şi România a participat activ la discuţiile purtate în vederea identificării unor soluţii, atât pentru evitarea pierderii de vieţi omeneşti, cât şi pentru împiedicarea deschiderii unor breşe care să conducă la încurajarea migraţiei ilegale. Chiar dacă situaţia actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranţi din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte îngrijorător, cu o creştere semnificativă a mortalităţii în rândul migranţilor care aleg această cale”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seară, de MAE.

Conform sursei citate, în condiţiile în care în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, autorităţile române implicate au reuşit să identifice soluţii punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit să simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situaţii.

Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarităţii, prin participarea la mecanismul de împărţire a responsabilităţii, pe bază de voluntariat, ţinând cont de realităţile din fiecare stat membru şi a capabilităţilor de care acesta dispune pentru a-şi asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, deseori vulnerabile, arată MAE.

Reprezentanţii MAE precizează că au mai existat situaţii similare în acest an, iar România a participat la trei astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv două din Italia, pentru zece persoane, şi unul din Malta, pentru cinci persoane aflate în nevoie de protecţie, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane.

“În privinţa ultimelor evoluţii din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor. Autorităţile române au decis să răspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta). Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, scrie în comunicat.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă