12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMinistrul Apărării și ambasadorul SUA au inspectat baza de la Deveselu

Ministrul Apărării și ambasadorul SUA au inspectat baza de la Deveselu

Ministrul Gabriel Leș și ambasadorul Hans Klemm s-au aflat, săptămâna trecută, la Baza 99, de la Deveselu (județul Olt), a Armatei Române.

În incinta acesteia sunt instalate elementele din România ale scutului antibalistic al SUA, cel care protejează țările NATO din centrul și estul Europei de un eventual atac cu rachete. Specialiștii occidentali consideră că asemenea rachete ar putea fi lansate de pe teritoriul Iranului și ar putea avea chiar încărcătură nucleară – dacă Iranul va pune la punct o asemenea tehnologie. 

Neoficial, se presupune că interceptorii antibalistici de la Deveselu ar putea contracara și rachete care ar fi lansate din Rusia, iar această ipoteză a generat, deja, critici dure din partea Kremlinului și cereri repetate ale Rusiei, adresate Statelor Unite, de a-și retrage instalațiile antibalistice din România.

 

O fostă cazarmă sovietică

Baza de la Deveselu are o suprafață de circa 1000 de hectare. Un detaliu interesant este acela că Rusia cunoaște destul de bine această unitate, întrucât ea a fost construită în perioada anilor 1948 – 1953, când România făcea parte din blocul comunist, iar cazarma de la Deveselu a fost utilizată, inițial, de militari ai URSS.

„Ministrul Apărării Naționale și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-au întâlnit cu personalul român și american al Bazei 99 Deveselu și au fost informați despre lucrările viitoare de infrastructură și achiziții de echipamente necesare îmbunătățirii spațiilor administrative, logistice și celor destinate instruirii. Ministrul Leș a apreciat contribuţia esențială a Bazei Militare 99 Deveselu la Scutul Antirachetă al NATO și colaborarea excelentă între militarii români și americani, care are un scop comun, deosebit de important pentru apărarea teritoriului României şi al aliaţilor săi din NATO: buna funcţionare a sistemului antirachetă amplasat aici”, a anunțat, acum câteva zile, un comunicat al MApN.

În luna aprilie 2019, NATO și MApN anunțau, simultan, că instalațiile militare de la Deveselu vor fi modernizate și că, în această bază de pe teritoriul României, va fi adus, temporar, un sistem de apărare anti-rachetă de tip Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite.

“În conformitate cu deciziile adoptate la nivel ­NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior. Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia. Aceste lucrări de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense)”, preciza comunicatul difuzat de MApN.

Aceeași informație a fost transmisă, de la Bruxelles, și de conducerea NATO.

“Situl NATO Aegis Ashore pentru rachete balistice din România va fi supus unei actualizări planificate, de-a lungul acestei veri. Această actualizare, care a avut deja loc la nivelul flotei Aegis Balistic Missile Defense (flotă care patrulează în Marea Mediterană și în Marea Neagră – n.n.), nu va oferi nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă”, afirmă conducerea NATO.

Săptămâna trecută, cu prilejul vizitei la Deveselu, ministrul Gabriel Leș a precizat că, așa cum Statele Unite își dezvoltă capacitățile militare, și celelalte țări NATO, inclusiv România, trebuie să aibă în vedere acest obiectiv.

„Este al treilea an în care MApN are alocate două procente din PIB. Armata trebuie să aibă în dotare cele mai performante echipamente pentru a-și îndeplini obiectivele și misiunile asumate în cadrul NATO și al parteneriatului strategic cu SUA”, a subliniat ministrul Gabriel Leș.

 

Ce a vrut să spună fostul ministru Fifor

Acum un an, în perioada în care era ministru al Apărării, Mihai Fifor a făcut, la un post de televiziune, o declarație extrem de controversată.

Mihai Fifor s-a exprimat astfel: “Niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?”.

Ulterior, când i s-a cerut să detalieze această declarație, Fifor a spus că a fost înțeles greșit și că el, personal, n-ar putea afirma niciodată că la Deveselu se află rachete balistice (adică ofensive).

 

Cât de eficiente sunt instalațiile antirachetă de pe teritoriul României

În ultimele zile, un document publicat de GAO (US Government Accountability Office – o instituție independentă care elaborează studii pentru Congresul SUA) avertiza că Agenția americană de apărare antirachetă „nu și-a îndeplinit obiectivele de livrare și de testare” cu privire la sistemul antirachetă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...
Ultima oră
Pe aceeași temă