8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPremieră: primul oraș din România care va deveni comună

Premieră: primul oraș din România care va deveni comună

Pentru prima dată în istoria modernă a României, un oraș va deveni comună. Decizia a fost luată chiar de locuitorii orașului, care au votat, în cadrul unui referendum organizat în anul 2017, această retrogradare. Este vorba despre orașul Băneasa din Constanța, care are circa 4.200 de locuitori, în acte, dar care, în realitate, are mai puțin – 4.000.

„Această trecere de la oraș la comună este prima din România. Noi o să modificăm harta administrativă a României. Se schimbă buletine, structura. Pentru locuitorii din Băneasa vor fi niște facilități pe care nu le aveau când era oraș”, spune senatorul Nicolae Moga, care a inițiat proiectul, în urma referendumului.

Printre aceste facilități se numără taxe și impozite mai mici pentru locuitori, dar și posibilitatea ca primăria să acceseze fonduri pentru dezvoltare rurală, pentru asfaltare, apă, canalizare, școli și grădinițe. Sunt lucruri pe care nu le puteau accesa ca oraș, pentru că era prea mic.

Legea a trecut la Senat cu unanimitate, săptămâna trecută, iar la Camera Deputaților au fost șapte abțineri și un singur vot împotrivă, al fostului președinte al Consiliului Județean Suceava, fost PSD, actualmente membru în Pro România (Nicolae Moga este membru PSD). Senatul este Cameră decizională. La începutul anului viitor, legea va ajunge la promulgare la Preşedinţie.

„Este absolut necesară reorganizarea administrativă a României, numai că lucrul acesta nu se poate face decât modificând Constituția. Potrivit acesteia, România este structurată în județe, municipii, orașe, comune, sate. Constituția mai are câteva hibe, dar totul este perfectibil”, a mai spus Moga.

Recent, s-a mai încercat, prin referendum, schimbarea denumirii județului Olt în Romanați, dar nu s-a reușit realizarea cvorumului.

Referendumul pentru trecerea orașului Băneasa la rangul de comună a avut loc în vara anului 2017, la inițiativa primarului și a consilierilor PSD. Au votat pentru 1.528 de cetățeni din totalul de 1.699 prezenți la vot. 142 au fost împotrivă, iar 29 de buletine de vot au fost anulate.

Băneasa a trecut printr-un scandal monstru în aprilie 2011, când Guvernul Boc a luat decizia să închidă spitalul din oraș și să îl transforme în azil de bătrâni. Avea în total 55 de pacienți cu afecțiuni psihice. Primarul a spus că, în urma deciziei, o persoană a murit.

Făcuse infarct și a fost transportată la singurul cabinet medical din zonă, apoi a fost preluată de Ambulanță, dar a decedat.

În decembrie 2012, spitalul din Băneasa și-a redeschis porțile și a devenit centru multifuncțional. Era deservit atunci de cinci medici și cinci asistente.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă