19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimăria Techirghiol a lansat o petiție online pentru a interzice exportul de...

Primăria Techirghiol a lansat o petiție online pentru a interzice exportul de nămol

Primăria Techirghiol a lansat o petiție online prin care cere ca nămolul sapropelic să nu poată fi exportat.

”Primăria și locuitorii orașului Techirghiol au nevoie de sprijinul românilor pentru ca în viitoarea licență de exploatare, care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricții prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol. Prin interzicerea exportului în afara țării și a comercializării doar în zona de coastă a Mării Negre, nămolul rămas în urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapidă a acestei resurse minerale.”, spun inițiatorii petiției.

De asemenea, primăria vrea ca exploatarea să se realizeze cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu în vigoare, astfel încat apa și micro organismele din lac să nu fie afectate.

”Este foarte important de știut faptul că datorită acestor micro organisme care se regăsesc în Lacul Techirghiol există nămolul sapropelic cu proprietățile sale terapeutice. Dorim ca toate aceste restricții să fie impuse de Guvernul României în textul viitoarei licențe de exploatare, foarte explicit pentru a nu lăsa loc interpretărilor”, se mai arată în petiție.

Până la momentul redactării acestui articol, petiția a fost semnată de 175 de persoane. Prima semnătură aparține chiar purtătorului de cuvânt al primăriei. ”Semnez pentru că îmi pasă de viitorul orașului Techirghiol! Semnez pentru că vreau să investesc în turismul orașului Techirghiol! Semnez pentru viitoarele vacante pe care mi le voi petrece în orașul Techirghiol!”, scrie unul din semnatari, care spune că locuiește în Franța.

Reamintim că firma care face cercetările de mediu a anunțat că un important investitor german vrea să construiască aici un hotel și un centru balneo de aproximativ 50 de milioane de euro.


Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă