7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBulgaria și România s-au pus pe rable

Bulgaria și România s-au pus pe rable

“România şi Bulgaria dezvoltă proiecte şi programe bilaterale pentru protecţia mediului. Autorităţile responsabile din cele două ţări au convenit intensificarea colaborării şi generarea de politici comune pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, managementul corect al deşeurilor şi reducerea poluării fluviului Dunărea şi Mării Negre”, se arată în comunicat.

Discuţiile s-au purtat în cadrul sesiunii de consultări inter-guvernamentale româno-bulgare care au avut loc vineri, 29 martie, la Bucureşti, atunci când viceprim-ministrul şi ministrul Mediului din România, Graţiela Gavrilescu, a avut reuniuni bilaterale cu ministrul bulgar al Mediului şi Apelor, Neno Dimov şi cu Mariyana Nikolova, viceprim-ministru pentru politici economice şi sociale al Guvernului Bulgariei, cea care coordonează şi politicile de mediu.

“Având în vedere problematica maşinilor second-hand, discutată deja la nivel bilateral, precum şi în cadrul Consiliului de Mediu din octombrie 2018, ne reiterăm interesul de a constitui un grup de lucru comun pe această temă, care să analizeze situaţia din cele două ţări, în vederea identificării de soluţii care să ajute la diminuarea importului acestor maşini şi îmbunătăţirea calităţii aerului”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu, în cadrul întâlnirii cu ministrul bulgar al Mediului.

Cei doi demnitari au convenit asupra dezvoltării unei colaborări în ceea ce priveşte stabilirea unui mecanism comun de control şi monitorizare a importurilor de vehicule uzate destinate comercializării sau dezmembrării, pentru prevenirea generării de astfel de deşeuri pe teritoriul României şi Bulgariei.

Totodată, partea română şi cea bulgară au fost de acord că este esenţială semnarea unui Memorandum de înţelegere privind reducerea poluării cu plastic a Mării Negre şi a fluviului Dunărea, în sectorul comun de graniţă.

În cadrul discuţiilor s-a mai convenit realizarea unui schimb de experienţă privind prevenirea generării deşeurilor municipale: provenite din gospodăriile din mediul urban, ca suport pentru crearea unui sistem sustenabil de gestionare a acestora, la nivelul comunităţilor locale; în instituţiile publice de mediu, ca sistem suport pentru crearea unei platforme intranet, cu evidenţierea celor mai bune practici.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă