30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist10 iunie în istorie: Americanii explorează planeta Marte. Românii își citesc dosarele...

10 iunie în istorie: Americanii explorează planeta Marte. Românii își citesc dosarele de la Securitate

La 10 iunie 1948, regele Mihai s-a căsătorit cu regina Ana. În 1999, deputaţii români au adoptat  „Legea accesului la dosarele fostei Securităţi”. Iar în 2003, NASA lansează vehiculul rover Spirit, pentru explorarea planetei Marte.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 10 iunie în istorie.

1415. Prima mențiune documentară a funcției de „spătar" în Țara Românească. Atribuțiile acestuia erau comanda armatei și prezentarea însemnelor autorității domnești la ceremonii.

1672. S-a născut  Petru cel Mare, țarul Rusiei (1682-1725) (decedat 1725).

1836. A murit André-Marie Ampère, fizician și matematician francez, unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.

1844. S-a născut Carl Hagenbeck, zoolog german, cunoscut pentru crearea grădinilor zoologice fără gratii și a întregii arhitecturi a acestora (revoluția Hagenbeck).

1860.  S-a născut cântareaţa Hariclea Darclée.

1912. Aurel Vlaicu a obţinut, la mitingul aviatic de la Aspern  (Austria), premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înălţime de 300 de metri şi premiul al II-lea pentru aterizarea la punct fix.

1915. S-a născut sciitorul american Saul Bellow, laureat al Nobel.

1921. S-a născut  prințul Philip, duce de Edinburgh. Din anul 1947 este căsătorit cu regina Elisabeta a II-a a Angliei.

1922. În Sala Filarmonicii din Petrograd începe procesul public intentat de bolșevici unor preoți care s-au opus confiscării bunurilor bisericești. Principalul acuzat este mitropolitul Veniamin al Petrogradului și, alături de el, alte 86 de persoane.

1922. S-a născut actrița americană Judy Garland.

1927. S-a născut fotbalistul László Kubala, selecționat  în patru selecționate naționale: Cehoslovacia, Ungaria, Spania, Catalonia.

1948. Căsătoria regelui Mihai cu prințesa Ana de Burbon-Parma.

1967. A murit actorul american Spencer Tracy.

1967. A încetat Războiul de şase zile dintre Israel, Siria, Egipt şi Iordania

1970. S-a născut Loredana Groza, cântăreață de muzică ușoară.

1989. S-a născut Alexandra Stan, cântăreață română.

1999. Deputaţii au adoptat  „Legea accesului la dosarele fostei Securităţi”, inițiată de parlamentarul Ticu Dumitrescu.

2003. NASA lansează vehiculul rover Spirit, începând misiunea de explorare a planetei Marte.

2004. A murit  cântăreţul american Ray Charles.

2008. A murit scriitorul Cinghiz Aitmatov, originar din Kirghistan, nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură  (Eşafodul, Vaporul alb, O zi mai lungă decât veacul).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă