5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist11 februarie în istorie: Alexandru Ioan Cuza e obligat să abdice. Se...

11 februarie în istorie: Alexandru Ioan Cuza e obligat să abdice. Se înființează statul Vatican

La 11 februarie 1866,  Alexandru Ioan Cuza e obligat să abdice. În 1929 ia ființă statul Vatican. În 1979, în Iran învinge revoluția islamică. Iar în 1990, Nelson Mandela este eliberat după 27 de ani de închisoare.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 11 februarie în istorie

1650: A murit René Descartes, filosof francez ("Discurs asupra metodei", "Meditații metafizice") (n. 1596)

1809: Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi

1847: S-a născut Thomas Alva Edison, inventator și cercetator în domeniul electricității, a realizat telegraful, fonograful și microtelefonul, lampa cu incandescență etc. (d. 1931)

1866: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali ("monstruoasa coaliție")

1873: Regele Amadeo al Spaniei abdică.

1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5 °C la Bod în Depresiunea Brașovului.

1929: Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist.

1941: Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942: Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia Orientală. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s–a cerut sporirea contribuției de război

1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful "Aro", în care el precizează poziția sa și a guvernului față de acțiunile PCR din țară de preluare prin forță a prefecturilor și primăriilor.

1969: S-a născut Jennifer Aniston, actriță americană

1970: Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului

1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor și al oceanelor și în subsolul acestora.

1979: Victoria revoluției islamice în Republica Islamică Iran. Ziua națională.

1990: Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuți în arest

1991: Înființarea, la Haga, a Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de "Națiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele și națiunile nereprezentate în cadrul ONU să-și facă auzită vocea în organizațiile internaționale.

Începe vizita președintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfășurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991.

1998: Licitația manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.

2011: Hosni Mubarak, fostul președinte egiptean, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populației.

2012: A murit Whitney Houston, cântăreață americană, actriță și producătoare de filme (n. 1963)

2014: A murit Shirley Temple, actriță americană (n. 1928)

2016: Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) anunță prima observarea directă a undelor gravitaționale. Undele gravitationale sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum gaurile negre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă