21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist11 iunie în istorie: Comuniștii naționalizează economia. O româncă învinge în turneul...

11 iunie în istorie: Comuniștii naționalizează economia. O româncă învinge în turneul de la Roland Garros

La 11 iunie 1184 î.Hr. a fost incendiată Troia. În 1948, în România s-a produs naționalizarea. În 1965, membrii trupei Beatles au devenit Cavaleri ai Imperiului Britanic. Iar în 1978, Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 11 iunie în istorie.

1184 î.Hr. Războiul troian: potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsă.

1770. Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene.

1788: Exploratorul rus Gerasim Izmailov ajunge în Alaska

1847. A murit John Franklin, explorator și căpitan englez, fost guvernator al Tasmaniei.

1857. Se naște Antoni Grabowski, inginer chimist polonez și activist esperanto.

1859. A murit Klemens von Metternich, fost ministru de externe al Imperiului Austriac, unul dintre cei mai importanți diplomați ai epocii sale.

1864. S-a născut compozitorul Richard Strauss.

1903. Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, în folosul Rusiei. Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele "Regimentul Regele Carol al României", Carol I al României a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

1910. S-a născut cercetătorul şi oceanograful Jacques-Yves Cousteau.

1941: Al doilea război mondial: Acordurile româno-germane de la München și Berchtesgaden. România se angajează să participe la războiul antisovietic, alături de Germania.

1948. România şi Israelul au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie.

1948. Marea Adunare Naţională a votat Legea nr. 119 privind naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport.

Se naționalizau prin lege „toate bogățiile subsolului”, întreprinderile siderurgice, prelucrătoare de metale, șantierele navale, întreprinderile din domeniul industriei carbonifere, din domeniul industriei petroliere și de gaze naturale și lista continua până la întreprinderile de uscat fructe sau cele producătoare de bulion și marmeladă. Erau naționalizate și Societatea Anonimă Română de Telefoane și Societatea Română de Radiodifuziune.

1955. 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.

1965. Regina Elisabeta a Marii Britanii le-a conferit celor patru Beatles titlul de Cavaler al Imperiului Britanic.

1974. A murit Julius Evola, filosof italian, apropiat al dreptei radicale.

1978. Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos, fiind prima tenismenă româncă învingătoare la simplu şi la dublu, alături de iugoslava Mima Iansovec.

1979. A murit actorul american John Wayne.

1992. A început prima ediție a Târgului Internațional de Carte Bookarest.

2008. Un incendiu a distrus Biserica Evanghelică din Bistrița, monument reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel renascentist în Transilvania.

2012. A murit boxerul cubanez Teófilo Stevenson, de trei ori campion olimpic.

2013. A murit economistul amerian Robert Fogel, laureat Nobel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă