7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist11 septembrie în istorie: America sub teroarea celor mai grave atentate din...

11 septembrie în istorie: America sub teroarea celor mai grave atentate din istorie. Ungaria deschide Cortina de Fier

La 11 septembrie 1945, aliații decid că guvernul comunist al României trebuie să includă și doi miniștri din PNȚ și PNL. În 1989, Ungaria deschide “Cortina de Fier”, permițând cetățenilor RDG aflați pe teritoriul Ungariei să fugă în RFG. Iar la 11 septembrie 2001 s-au produs cele mai grave atentate teroriste din istoria Americii.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 11 septembrie în istorie.

1649. Sub conducerea lui Oliver Cromwell încep incursiunile englezilor împotriva rebelilor irlandezi. Armata lui Cromwell intră în orașul Drogheda și execută garnizoana acestuia (“Masacrul de la Drogheda”).

1771. S-a născut Mungo Park, explorator scoțian (decedat  1806). A condus două expediții în Africa (1795–1797 și 1805–1806).

1816. S-a născut Carl Zeiss, inginer mecanic german, creatorul instrumentului optic (decedat 1888).

1823. A murit David Ricardo, economist englez (născut 1772).

1853. Pentru prima dată se utilizează telegraful electric.

1861. S-a născut  Erich von Falkenhayn, șef al statului major german în primul război mondial (decedat 1922).

1875. S- a născut Ștefan Octavian Iosif, poet român (decedat 1913).

1878. Agenţia diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legaţie – prima legaţie a României în străinătate. Ion Bălăceanu devine primul ambasador român.

1885. S-a născut David Herbert Lawrence, unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi romancieri ai secolului XX, poet şi eseist (romanul “Amantul Doamnei Chatterley”) (decedat  1930).

1902. S-a născut Jimmie Davis, cântăreţ şi compozitor country american, de două ori guvernator al Statului Louisiana.

1917. S-a născut Ferdinand Marcos, politician filipinez, al 10-lea președinte al statului Filipine (decedat 1989).

1924. S-a născut  Ion Rotaru,  istoric literar şi stilist.

1935. S-a născut Ben Hewitt, cântăreţ şi compozitor american.

1940. S-a dizolvat Partidul Națiunii – partid "unic și totalitar", care fusese condus de regele Carol al II-lea.

1945.  Între 11 septembrie  –  2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri între miniştrii de Externe britanic, sovietic şi american. În privinţa României se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea  câte unui reprezentant din Partidul Naţional Ţărănesc şi din Partidul Naţional Liberal, după care "noul" guvern urma să organizeze alegeri libere.

1945. S-a născut Franz Beckenbauer, fotbalist, antrenor, manager german.

1947. S- a născut Alexa Visarion, regizor și scenarist român.

1965. S-a născut președintele Siriei, Bashar Hafez al-Assad.

1971. A murit Nikita Hrușciov, om politic rus, conducător al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, prim-ministru  (născut 1894).

1973. O lovitură de stat condusă de generalul Augusto Pinochet răstoarnă regimul democratic din Chile, condus depreședintele Salvador Allende.  În aceeași zi, președintele Allende a murit, în condiții neelucidate.

1989. Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflaţi în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

1991. George W. Bush Senior a anunțat existența Noii Ordini Mondiale  (New World Order) și că aceasta este un succes.

2001. Peste 3.000 de oameni au murit în urma atacurilor teroriste din SUA. În atentatele de la New York şi Washington, trei avioane au distrus turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC), precum şi o parte din clădirea Pentagonului (sediul Departamentului Apărării şi al Statului Major Interarme ale SUA). Un al patrulea avion deturnat de teroriști s-a prăbușit în statul Pennsylvania.

Data de 11 septembrie a fost declarată, prin decret al președintelui SUA, Ziua Patrioţilor.

2003. A murit Anna Lindh (1957 – 2003), ministrul de Externe al Suediei, după ce cu o zi înainte fusese atacată cu cuțitul de Mijailo Mijailović.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...

Poșta română a aprobat o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 105 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Poşta Română” a aprobat, luni, o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv...

Antrenament pentru Jocurile Olimpice. David Popovici, victorii în Belgia

Înotătorul român David Popovici își continuă pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, iar în weekend a obținut două victorii de moral la concursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă