10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 iunie în istorie: Napoleon pierde bătălia de la Waterloo. Băsescu învinge...

18 iunie în istorie: Napoleon pierde bătălia de la Waterloo. Băsescu învinge în lupta pentru Primăria Capitalei

La 18 iunie 1815, Napoleon este înfrânt la Waterloo. În 1925 România adoptă ziua de duminică drept zi nelucrătoare. În 1951 are loc deportarea bănățenilor în Bărăgan. Iar în anul 2000, Traian Băsescu este ales primar al Capitalei.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 18 iunie în istorie.

1799. S-a născut astronomul William Lassel, descoperitorul sateliţilor planetelor Uranus (Ariel, Umbriel) şi Neptun (Triton, Hyperion).

1815. Bătălia de la Waterloo. Armata franceză a lui Napoleon a fost înfrântă de armatele anglo-prusace conduse de generalul Wellington. Napoleon pierde definitiv tronul Franței.

1900. Răscoala Boxerilor în China.

1909. S-a născut artista plastică Lena Constante  (decedată 2005).

1917. A încetat din viaţă Titu Maiorescu (născut 1840), academician, avocat, critic literar, estetician, filosof, pedagog, politician şi scriitor, prim-ministru al României între 1912 şi 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române și teoreticianul celebrei teorii a formelor fără fond.

1925. În România este adoptată legea pentru reglementarea repausului duminical și a sărbătorilor legale.

1929. S-a născut sociologul și filosoful german Jürgen Habermas.

1936. A murit scriitorul rus Maxim Gorki  (născut 1868), fondator al realismului socialist în literatură şi activist politic.

1940. Generalul francez Charles de Gaulle cere compatrioților săi, în cadrul unei emisiuni transmise de postul de radio BBC, să continue lupta contra Germaniei.

1942. S-a născut Paul McCartney.

1951. Deportarea bănățenilor în Bărăgan. În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică, întreprinsă în ianuarie 1945. Un număr de 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan.

2000. Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Primăria Capitalei este câștigată de Traian Băsescu, iar primăriile de sector de reprezentanții PDSR. Prezența la urne a fost de 46,93 la sută.

2004. S-a stins din viață, la Londra, Paul Neagu, unul dintre cei mai importanți artiști platici români.

2006. A murit Gică Petrescu.

2010. A murit scriitorul portughez José Saramago.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă