11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 noiembrie în istorie: Un american descoperă continentul Antarctica. SUA acceptă extinderea...

18 noiembrie în istorie: Un american descoperă continentul Antarctica. SUA acceptă extinderea NATO

La 18 noiembrie 1626 a fost sfințită biserica Sfântul Petru din Roma. În 1820, Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica. În 1928 a fost lansat Mickey Mouse.  Iar în anul 2006, Senatul SUA acceptă extinderea NATO.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 18 noiembrie în istorie.

1302. Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

1307. Conform legendei lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

1392. Prima menţiune documentară a stolnicului (dregător personal al domnului) în Moldova.

1626. Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

1730. Frederic cel Mare, rege al Prusiei, acordă pentru prima dată grațierea regală și eliberarea din detenție.

1786. S-a născut compozitorul şi dirijorul Carl Maria von Weber, considerat părintele operei romantice germane.

1787. S-a născut Louis Daguerre, pictor decorator francez și realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere.

1820. Comandantul american Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica.

1864. Este discutată și aprobată în Consiliul orașului București nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului.

1883. Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.

1897. S-a născut fizicianul Patrick Maynard Stuart Blackett, cunoscut pentru contribuțiile sale la perfecționarea camerelor cu ceață și studiile privind razele cosmice și paleomagnetismul. A avut un rol important în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, fiind consilier în probleme de strategie militară.

1904. S-a născut Mihai Antonescu, avocat, politician român de extremă dreaptă, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. A fost condamnat la moarte și executat în anul 1946, alături de Ion Antonescu.

1906. S-a născut pictorul Corneliu Baba  (decedat 1997). Între creaţiile sale se disting portretele unor personalităţi ale culturii româneşti precum: L.S.Bulandra, Mihail Sorbul, Krikor Zambaccian.

1922. A murit scriitorul Marcel Proust  („În căutarea timpului pierdut”).

1926. George Bernard Shaw refuză să accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel".

1928. Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a făcut pentru prima oară apariția la „Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat Steamboat Willie.

1946. S-a născut cântăreață Amanda Lear.

1952. A murit poetul suprarealist Paul Eluard.

1952. S-a născut actorul Vlad Rădescu.

1960. S-a născut cântăreața britanică Kim Wilde.

1962. A murit fizicianul danez Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a emigrat în Statele Unite şi a participat la fabricarea primelor bombe atomice.

1963. Primul telefon cu taste este introdus în circuitul comercial din SUA.

1976. A murit pictorul şi fotograful Man Ray (Emanuel Rabinovitch), membru marcant al mișcării dadaiste și fotograf de notorietate, a inventat tehnica raiografelor.

1978. Are loc sinuciderea în masă din Jonestown. Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

1992. A murit prozatorul Radu Tudoran, fratele scriitorului Geo Bogza (“Toate pânzele sus”).

2002. Bursa de Valori București a fost admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori, care cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

2006. Senatul SUA votează în favoarea unei noi extinderi a NATO.

2010. A încetat din viaţă astronomul american de origine britanică Brian Marsden, celebru pentru studiile asupra cometelor şi retrogradarea lui Pluto în categoria planetelor pitice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă