8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist18 septembrie în istorie: Apare primul film artistic românesc. Charlie Chaplin rămâne...

18 septembrie în istorie: Apare primul film artistic românesc. Charlie Chaplin rămâne în Europa

La data de 18 septembrie, anul 53, s-a născut Traian, cel care avea să cucerească Dacia. În 1939, guvernul Poloniei s-a refugiat în Europa. În 1952, Charlie Chaplin pleacă din SUA, spre Europa, fără a primi permisiune de a mai reveni. Iar în 1970 a murit faimosul chitarist Jimi Hendrix.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 18 septembrie în istorie.

53. A.D. S-a născut împăratul Traian (decedat 117), cuceritorul Daciei.

1569. A murit pictorul flamand Pieter Bruegel cel Bătrân.

1600. Oastea lui Mihai Viteazu a fost înfrântă la Mirăslău (Transilvania) de armata nobililor maghiari, sprijiniți de generalul austriac Basta.

1739. Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este retrocedată Țării Românești.

1783. A murit matematicianul şi fizicianul elvețian Leonhard Euler, cunoscut pentru ideile sale despre mişcarea planetelor şi a cometelor (născut 1707).

1851. A apărut prima ediție a ziarului american The New York Times, denumit la început “The New York Daily Times”.

1904. A apărut, la Bucureşti, primul număr al săptămânalului umoristic Furnica. Ultimul număr a fost cel din anul 1930.

1905. S-a născut actrița Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson)  (decedată 1990).

1909. A murit istoricul, arheologul și folcloristul Grigore Tocilescu.

1911. Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: "Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

1923. S-a născut regina Ana, soția regelui Mihai (decedată 2016).

1939. Al doilea Război Mondial.Guvernul polonez condus de Ignacy Mościcki se refugiază în România.

1952. Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu s-a mai putut întoarce în SUA la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul de atunci al FBI.

1961. A murit Dag Hammarskjöld, diplomat și economist suedez, secretar general al ONU. A primit. post mortem, în 1961, Premiul Nobel pentru Pace (n. 1905)

1962. A murit Krikor H. Zambaccian, critic și colecționar de artă român de etnie armeană.

1967. A murit fizicianul John Douglas Cockcroft, lauret al Premiului Nobel. A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator de particule.

 1970. A murit, la doar 28 de ani, James (Jimi) Hendrix, unul dintre cei mai valoroși chitarişti rock ai lumii (născut 1942).

1997. A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă