22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist19 octombrie în istorie: Spania devine putere mondială. La Mosocova se declară...

19 octombrie în istorie: Spania devine putere mondială. La Mosocova se declară starea de asediu

La 19 octombrie 1469, Aragonul se unește cu Castilia, iar Spania va deveni putere mondială. În 1497, polonezii încep să se retragă din Moldova. În 1781, generalul Washington câștigă Războiul de Independență. În 1813, Napoleon e înfrânt în bătălia de la Leipzig. În 1869 s-a inaugurat calea ferată București – Giurgiu. În 1941 se instituie starea de asediu la Moscova.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 19 octombrie în istorie.

202 î.Hr. Scipio Africanul, proconsul al Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al doilea Război Punic.

1433. S-a născut umanistul italian Marsilio Ficino, întemeietorul Academiei platoniciene, primul traducător al operei lui Platon din limba greacă în limba latină.

1469. Ferdinand al II-lea de Aragon s-a însurat cu Isabella de Castilia, eveniment care a dus la formarea Spaniei și transformarea acestui regat într-o putere mondială.

1497. Ioan Albert ridică asediul cetății Suceava, apărată de Ștefan cel Mare. Oastea polonă începe retragerea din Moldova.

1512. Martin Luther devine doctor în teologie (Doctor in Biblia).

1745. A murit scriitorul şi publicistul irlandez Jonathan Swift  (“Călătoriile lui Gulliver”) (născut 1667).

1781. Lordul Cornwallis capitulează în Yorktown, Virginia, în fața generaluluiGeorge Washington, comandantul armatelor americane. Această capitulare marchează victoria americanilor in războiului de independență.

1813. Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost înfrântă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei în bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor.

1826. A murit actorul François-Joseph Talma, cel mai important actor al epocii sale. A inițiat reforma rostirii (în favoarea unei mai mari naturaleţi) şi a costumului (în favoarea acurateţii istorice).

1845. A avut loc premiera operei Tannhäuser, a compozitorului Richard Wagner, laDresda, Germania.

1862. S-a născut  Auguste Lumière, inventator francez  (decedat 1954).

1868. S-a născut geograful şi etnologul Simion Mehedinţi.

1869. Inaugurarea oficială a liniei ferate București – Giurgiu,  prima din Vechiul Regat al României.  Gara Filaret  devine prima gară a Bucureștilor.

1897. A murit  George Pullman, inginer  american, inventatorul  vagonului de dormit  (n. 1831)

1899. S-a născut scriitorul guatemalez Miguel Angel Asturias, laureat Nobel.

1900.  Max Planck descoperă legea radiației corpurilor negre.

1908. S-a născut Dumitru Almaș, prozator și istoric român (decedat  1995).

1912. Italia preia de la Imperiul Otoman controlul asupra orașului Tripoli.

1920. A murit John Reed, ziarist și om politic american, unul dintre fondatorii Partidului Comunist din SUA  (născut 1887).

1926. A murit medicul şi bacteriologul Victor Babeş, vicepreşedinte al Academiei Române. În 1887, a pus bazele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti, primul institut de cercetări ştiinţifice înfiinţat în România. Aici a organizat unul dintre primele centre de vaccinare antirabică din lume, după cel creat de Pasteur, la Paris. În 1900 a fondat Societatea Anatomică. A publicat în 1885, împreună cu savantul francez A.V. Cornil, primul tratat complet de bacteriologie din lume. În 1895, a formulat principiul serovaccinării.

1929. A murit dramaturgul, prozatorul şi regizorul Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila.

1933. Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin (1936) anunță că baschetul va fi acceptat ca sport olimpic.

1935. A murit scriitorul Gib Mihăescu (născut 1894).

1937. A murit fizicianul și chimistul Ernest Rutheford, laureat Nobel.

1941. La Moscova se instituie starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.

1943. Streptomicina, primul antibiotic capabil să vindece tuberculoza, a fost izolat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers.

1950. S-a născut Charles Napoléon, politician francez, șeful Casei de Bonaparte.

1957. A murit biologul și arheologul V. Gordon Childe, unul dintre cei mai importanți specialiști în istoria Antichității.

1960. SUA au instituit embargoul comercial împotriva Cubei.

1961. A murit scriitorul și politicianul Mihail Sadoveanu  (născut 1880).

1972. Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură.

1977. Un avion supersonic Concorde cu călători la bord aterizeză pentru prima dată la New York.

1981. A murit, la Köln, fotbalistul Dan Coe, supranumit „Ministrul Apărării”  (născut 1941).

1984. A murit preotul catolic Jerzy Popiełuszko  (născut 1947), asasinat de poliția politică a Poloniei (Służba Bezpieczeństwa). În 1997, Papa Ioan Paul II a inițiat procesul de beatificare pentru Popiełuszko, considerat martir creștin.

1987. “Lunea neagră” la New York. Bursa de pe Wall Street înregistrează o scădere istorică, de 22,6 % a indicelui Dow Jones.

1988. Guvernul britanic a impus cenzura pentru interviuri televizate sau difuzate la radio cu membrii Sinn Féin și a altor 11 grupări republicane și paramilitare irlandeze.

2003. A murit fostul preşedinte bosniac Alija Izetbegovici, unul dintre personajele-cheie ale războiului din Bosnia.

2005. A murit poetul Ion Stratan (născut 1955), redactor șef al revistei „Contrapunct". A fost găsit înjunghiat în locuinţa lui din Ploieşti.

2005. La Bagdad începe procesul lui Saddam Hussein, acuzat pentru crime împotriva umanității.

2006. A murit actorul Ernest Maftei.

2009. A murit Radu Timofte, politician român, fost director al SRI  (născut 1949).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă