17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist21 iunie în istorie: Regele Carol vrea să intrăm în război alături...

21 iunie în istorie: Regele Carol vrea să intrăm în război alături de Germania. Procurorul general demisionează

La 21 iunie 1718, Banatul și Oltenia au trecut la Imperiul Habsburgic. În 1914, Consiliul de Coroană al României a respins cererea regelui Carol I de intrare în război alături de Puterile Centrale. În 1994 s-a format Alianţa civic-liberală dintre Partidul Alianţei Civice şi PNL. Iar în 2006, procurorul general Ilie Botoş şi-a dat demisia, ca urmare a scandalului provocat de dispariţia lui Omar Hayssam.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 21 iunie în istorie.

1527. A murit filosoful și scriitorul Niccolo Machiavelli, părintele politologiei moderne.

1718. A fost încheiat Tratatul de la Passarowitz, prin care Banatul şi Oltenia treceau în stăpânirea Imperiului Habsburgic.

1774. A fost încheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, între Turcia şi Rusia, care se obliga să evacueze teritoriul țărilor române. Se prevedeau: scutirea Principatelor de plata haraciului pe o perioadă de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poartă în favoarea ţărilor române.

1808. S-a născut Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, conducător al Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania.

1821. S-a născut poetul, scriitorul şi omul politic Vasile Alecsandri.

1848. În revista Foaie pentru minte, inima și literatură a apărut poezia Un răsunet, de Andrei Mureșanu. Din 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul Deșteaptă-te, române!

1899. S-a născut scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel și al Premiului Pulitzer.

1905. Se naște scriitorul Jean Paul Sartre.

1907. A murit pictorul Nicolae Grigorescu.

1914. Consiliul de Coroană al României, reunit la Sinaia, a respins cererea regelui Carol I de intrare în război alături de Puterile Centrale, hotărând neutralitatea României.

1941. Primul bombardament al aviaţiei germane asupra Moscovei.

1943. S-a născut regizorul Andrei Șerban.

1994. A luat fiinţă Alianţa civic-liberală dintre Partidul Alianţei Civice şi PNL. Protocolul de constituire a fost semnat de Nicolae Manolescu (PAC) şi Mircea Ionescu-Quintus (PNL).

2004. A murit Jerry Goldsmith, compozitor american. A compus muzica unor filme ca Patton, Chinatown, Planeta maimuțelor, Basic instinct, Rambo sau Total Recall.

2006. Procurorul general al României, Ilie Botoş, şi-a dat demisia, ca urmare a scandalului provocat de dispariţia omului de afaceri Omar Hayssam condamnat la 20 de ani de închisoare pentru dispariţia celor trei jurnalişti români în Irak şi pentru acte de terorism.

2009. A murit Sanda Tătărăscu Negroponte, fiica fostului prim-ministru liberal Gheorghe Tătărăscu, înrudită cu John Negroponte, fost director CIA, și Nicholas Negroponte, profetul societății informatizate din best-seller-ul Era digitală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă