10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 martie în istorie: Ceaușescu e ales secretar general al PCR. Constantinescu...

22 martie în istorie: Ceaușescu e ales secretar general al PCR. Constantinescu devine candidat la Președinție

La 22 martie 1312, Papa desființează Ordinul Templierilor.  În 1895, frații Lumière prezintă public cinematograful. În 1965, Ceaușescu e ales secretar general al PCR. Iar în 1995, Emil Constantinescu devine candidatul CDR la Președinție.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 22 martie în istorie.

1312. La cererea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos, Papa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui.

1459. S-a născut Maximilian I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1599. S-a născut pictorul olandez Anthonis Van Dyck.

1622. Masacrul de la Jamestown. Indienii ucid 347 de coloniști englezi lângă orașul Jamestown din Virginia (o treime din populația așezării).

1687. A murit compozitorul francez Jean Baptiste Lully.

1832. A murit poetul Johann Wolfgang von Goethe.

1842. A murit scriitorul francez Stendhal (Henri-Marie Beyle).

1868. S-a născut Mihail Dragomirescu, estetician, teoretician al literaturii, critic literar.

1868. S-a născut fizicianul american Robert Andrews Millikan, laureat al Premiului Nobel pentru măsurarea sarcinii electronului și pentru lucrările în domeniul efectului fotoelectric. A studiat și razele cosmice.

1884. La Teatrul Național are loc premiera piesei lui Vasile Alecsandri, Fântâna Blanduziei, având în distribuție nume precum Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.

1895. Auguste și Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstrație a cinematografului, utilizând un film din celuloid.

1903. S-a născut scriitorul și muzicologul Virgil Gheorghiu.

1912. Sunt aprobate legea şi statutele pentru recunoaşterea ca persoană morală a Societăţii Scriitorilor Români.

1926. S-a constituit Federaţia Română de Box.

1937. S-a născut fotbalistul și antrenorul Emerich Jenei.

1939. Germania ocupă regiunea Memel din Lituania (cea mai nordică regiune a Prusiei Orientale).

1943. Premiera celebrului film O noapte furtunoasă, ecranizare a celebrei comedii a lui I.l.Caragiale. Din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

1951. S-a născut Tora Vasilescu, actriță română de teatru și film.

1963. The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.

1965. La propunerea lui I. Gh. Maurer, Nicolae Ceauşescu este ales de către Plenara CC al PCR în funcția de prim-secretar al PCR.

1967. S-a născut controversatul  autor  german  Jan Udo Holey, cunoscut sub pseudonimul  Jan van Helsing. A publicat cărți despre implicarea masoneriei  în conducerea lumii și despre așa-zisa supraviețuire a lui Hitler, după al doilea război mondial.

1977. Ceauşescu a decis „refacerea urbanistică” a Bucureştiului, în urma cutremurului din 7 martie 1977.

1991. În urma convorbirilor dintre Alexandr Besmertnîh, ministrul de Externe sovietic, şi omologul său român, Adrian Năstase, a fost parafat Tratatul de colaborare, bună vecinătate şi prietenie dintre URSS şi România.

1992. Căderea comunismului în Albania. Partidul Democrat câștigă majoritatea parlamentară.

1994. A încetat din viaţă Walter Lanz, creatorul celebrului personaj de desene animate Woody Woodpecker.

1995. Emil Constantinescu a fost reales de către Consiliul Convenţiei Democratice în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni politice. El a devenit, astfel, candidatul alianţei pentru preşedinția României.

1995. Cosmonautul rus Valery Polyakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spațiu.

1998. Gruparea Cerveni a Biroului Permanent al PL i-a exclus pe Dinu Patriciu, Horia Rusu, Dinu Zamfirescu, Violeta Săraru, Gheorghe Toduţ, Ioan Chiş, Ion Preda şi Sabin Poenar din această formaţiune politică.

2002. Liga Transilvania-Banat, condusă de Sabin Gherman, s-a constituit în partid politic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă